Experienţa Erasmus sau cum să-ţi depăşeşti limitele

Experienţa Erasmus sau cum să-ţi depăşeşti limitele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Înscrierea pentru bursa "Erasmus" înseamnă să spui "da" la orice schimbare din viaţa ta, să înveţi să te adaptezi la situaţii noi, limbă, cultură, obiceiuri, rutină zilnică. Victoria Colesnicenco este studentă la jurnalism în anul III, în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi a plecat pentru un semestru în Belgia.

Nu a fost uşor, pentru că a trebuit să dea probă de limbă, apoi, fiind cetăţean non-UE, din Republica Moldova, a fost nevoită să găsească un cadru didactic care să gireze pentru ea, la semnarea contractului. Dar nu a renunţat la primul obstacol apărut în cale şi acum se bucură de o experienţă de neuitat în Liège, la Haute Ecole de la Province, ba chiar a fost solicitată să jurizeze şi în cadrul unui festival de film. "Încă din liceu visam să mă plimb cu mapa de cursuri în mână într-o ţară cum este Belgia. Voiam să cunosc noi metode de învăţământ, alte mentalităţi şi culturi, noi oameni şi alte feluri de a fi. Acum, după ce am trăit această experienţă Erasmus, îmi dau seama că totul a fost peste aşteptările mele", spune Victoria.

Cursurile i s-au părut o adevărată provocare: începând cu cel despre reportaj, semiologie lingvistică şi terminând cu tehnici de scriere în multimedia, mai ales că studiază în limba franceză. Atât de mult i-au plăcut, încât nu conta că, pentru a ajunge la ore, Victoria era nevoită să schimbe trei autobuze (zona "Angleur", unde este cazată, e situată la 7 km distanţă de campusul universităţii). Şi-a făcut prieteni, atât printre profesori - unii adevăraţi mentori - cât şi printre colegii săritori şi dornici să o consilieze.

Reprezintă două ţări în juriul tinerilor la un festival de film

"Festivalul de Film Poliţist din Liege e o competiţie la nivel internaţional, cu patru premii "Insignes de Cristal" pentru cel mai bun film, scenariu, actor şi actriţă. Noi, studenţii Erasmus, făceam parte din Juriul Tinerilor Europeni. Eu şi colega mea Tamara Manolache reprezentam România, dar, în acelaşi timp, şi Republica Moldova. Festivalul a durat patru zile şi a avut un impact puternic asupra mea", a povestit Victoria.

Studenta spune că Liège este o oază de linişte, unde oamenii sunt simpli, calmi şi de o politeţe exemplară. A avut oportunitatea să viziteze obiectivele turistice ale Belgiei, printre care s-a numărat şi Parlamentul European din Bruxelles. Ea îi sfătuieşte pe colegii săi să profite de schimburile Erasmus pentru a cunoaşte oameni şi culturi noi, pentru a ieşi din zona de confort, a deveni mai independenţi, mai încrezători şi pentru a-şi depăşi limitele. "Am acumulat saci cu informaţii, camioane cu amintiri şi prieteni cât pentru o viaţă. Este o experienţă unică, prea scurtă pentru a simţi că aparţii locului, dar suficient de lungă şi bogată să nu te simţi doar un turist", spune Victoria.

Citit 3325 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2018 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.