Ştiinţa ca pasiune la Noaptea Cercetătorilor

Ştiinţa ca pasiune la Noaptea Cercetătorilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Roboţi, experimente chimice, elemente de matematică distractivă, teorii şi teoreme explicate pe înţelesul tuturor, biochimie aplicată, noţiuni de arhitectură navală, expoziţii de aparatură, dar şi ateliere practice de lucru au ţinut ocupaţi la Noaptea Cercetătorilor, până târziu, peste 2.000 de participanţi, mai mici sau mai mari.

Cele mai atractive au fost standurile cu roboţi, imprimante 3D, expoziţia de dispozitive militare dar şi demonstraţiile celor de la Medicină. Prezenţi pentru prima dată la Noaptea Cercetătorilor, cei de la Inspectoratul de Poliţie din Brăila au fost la mare căutare, pentru că au prezentat două perechi de ochelari speciali, făcuţi de firma care produce etilotestele, ce induc la nivelul organismului efectele consumului de alcool şi droguri. Mai exact, puşi să facă slalom printre obstacole, sau să adune diverse obiecte, adolescenţii au constatat că, având ochelarii pe ochi, nu pot face acest lucru. “Experimentul e extrem de util pentru şoferi, biciclişti, participanţi la trafic, dar şi pentru adolescenţi, care conştientizează astfel efectele nocive ale consumului de substanţe,“ a declarat comisar de poliţie Simona Costescu, de la IPJ Brăila.

Interesant şi aglomerat a fost standul celor de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, catedra de Chimie, unde cei mici au putut privi la microscop şi cu ochiul liber diverse cristale, au văzut cum se pot combina interesant parfumurile din natură şi s-au distrat făcând câteva experimente, menite să verifice autenticitatea unor produse alimentare. “Am folosit, de exemplu, reacţia cu iod, pentru a verifica dacă brânza de pe piaţă conţine şi amidon”, a declarat lect. dr. Aurel Tăbăcaru.

Prezenţi undeva la etaj, cei de la Medicină şi Farmacie i-au fascinat pe cei mici cu noţiuni de anatomie şi chimie farmaceutică. Participanţii au mai putut vedea cum se îngrijesc rănile, cum se ia corect tensiunea, ce este pulsul, ce conţine sângele şi la ce folosesc amprentele. Nu au lipsit trusa criminalistului, cartul premiat – realizarea proprie a celor de la Inginerie sau sistemul biomimetic de ecolocaţie pentru obiecte mobile.

La înălţime au fost şi cei de la Facultatea de Arte, care au avut pentru public, pe de o parte, un atelier de lucru pe pictură - natură statică, model şi mulaje - iar, de pe alta, o incursiune în istoria muzicii, realizată de prof. univ. dr. Gabriel Bulancea. Participanţii l-au putut vedea la lucru, povestind despre instrumente muzicale vechi: psalterion – un strămoş al viorii – sau dulcimer şi maracas, dar şi cântând la chitară clasică şi electrică sau banjo. O plăcută lecţie de teorie muzicală, îmbinată cu acorduri de calitate.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2018 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.