Un preşedinte evocat la Universitatea Dunărea de Jos

Un preşedinte evocat la Universitatea Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Thomas Woodrow Wilson, cel de-al 28-lea preşedinte american, care a avut un rol determinant în instaurarea păcii după Primul Război Mondial şi a influenţat astfel şi realizarea Marii Uniri, a fost evocat recent de către actorul Judd Bankert, în cadrul unei acţiuni organizate de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, împreună cu Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În cadrul acţiunii "Mr. President, you have the floor!", studenţii gălăţeni au putut afla despre moştenirea pe care Woodrow Wilson a lăsat-o urmaşilor, despre întâlnirea sa cu Regina Maria a României şi despre "Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele" - baza termenilor capitulării Germaniei, în negocierile din cadrul Conferinţei de Pace de la Paris. Actorul american a fost primit cu simpatie de studenţi şi a apreciat cunoştinţele de engleză şi istorie ale tinerilor din Galaţi. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor pe care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi le-a dedicat, de la începutul anului, aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

"Mulţumesc Ambasadei SUA la Bucureşti, care ne-a facilitat această întâlnire. Am fost printre alte şase oraşe din ţară în care actorul american a evocat personalitatea preşedintelui. Wilson a fost prezent în istoria românilor şi a fost omagiat, la câteva zile de la moartea sa, de un mare om politic român, Iuliu Maniu. De altfel, la final, articolul pe care acesta l-a publicat în Gazeta Transilvaniei a fost înrămat şi făcut cadou, din partea noastră, actorului american", a declarat prof. univ. dr. Ion Cordoneanu, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie.

Iată ce scria Iuliu Maniu, în 1924, despre preşedintele Americii: "Ardelenii nu pot uita pe acela care a deschis calea salvărei lor şi cu atât mai puţin, vor ezita să proclame, în amintirea lui, o zi de reculegere sufletească - ca să se poată exprima de-a lungul vremurilor toată recunoştinţa acestui neam pentru marele învăţat şi neînfrântul proroc idealist care a fost Woodrow Wilson (Gazeta Transilvaniei).

Wilson, preşedintele Statelor Unite ale Americii în perioada 1913-1921, devotat prezbiterian, istoric şi specialist în ştiinţe politice, a avut o contribuţie remarcabilă concretizată în cele "Paisprezece puncte" prezentate în discursul susţinut la 8 ianuarie 1918 în cadrul sesiunii comune a Congresului SUA. De altfel, la propunerea celor două facultăţi gălăţene, în data de 15 iunie, peşedintele României a acordat Institutului "Woodrow Wilson" Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, categoria H "Cercetarea ştiinţifică".

Citit 1406 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2018 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.