O lecţie despre istoria Umbrăreştilor

O lecţie despre istoria Umbrăreştilor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

La Căminul Cultural din localitate, a avut loc activitatea „Umbrăreşti ieri şi azi”, cu ocazia aniversării a 570 de ani de atestare documentară a comunităţii. Întâlnirea de suflet a debutat cu slujba de pomenire a primilor întemeietori ai acestei aşezări şi ai eroilor care s-au jertfit pentru patrie. Studiind monografia scrisă de istoricul Ion T. Sion, bibliotecara Elena Brăilescu, de la Şcoala Gimnazială „Sf. Stelian”, a adus câteva informaţii importante despre Mânăstirea de pe Bârloviţa. Periplul istoric a fost întregit de vizionarea filmului documentar conceput sub forma unui reportaj-interviu „Umbrăreşti-braţe părinteşti”, realizat de doi studenţi inimoşi de la UNATC Bucureşti, Gordana Mihailov şi Marius Mihordescu.

Plină de emoţie a fost şi prezentarea cărţii „Umbrăreştii - schiţă monografică”, scrisă de preotul Toderiţă Rusu. Profesorul Ghiţă Nazare, directorul revistei ”Şcoala gălăţeană”, cel care a prefaţat cartea, a remarcat aplecarea autorului de a realiza o cronică a faptelor care au marcat evoluţia istorică a localităţii.

Preotul Ionel Rus şi-a lansat al treilea volum de versuri „Pe aripile credinţei”. De asemenea, a fost lansat şi un CD al corului „Armonia îngerilor” de la Şcoala  „Sf. Stelian”, ce include cântece patriotice şi religioase, îndrumătoare fiind profesoara Nicoleta Aramă. Cu acest prilej, preotul Toderiţă Rusu a realizat o culegere de texte biografice şi publicistice, în cinstea profesorului Vasile Turcu din Umbrăreşti.

Profesorul şi scriitorul Ştefan Andronache a lăudat iniţiativa organizatorilor de a realiza astfel de activități cultural-artistice. A apreciat în mod deosebit dorinţa preotului Toderiţă Rusu de a promova istoria localităţii natale, publicând cărţi document de mare valoare.

Citit 3131 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.