Conferinţă cu participarea unor lingvişti de renume

Conferinţă cu participarea unor lingvişti de renume
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Găzduită pentru două zile în Sala Senatului de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Conferinţa internaţională Lexic comun/Lexic specializat, cu tema "Limba şi cultura română în context naţional şi european: evaluări şi perspective la Centenarul Unirii", a reunit academicieni, cercetători de marcă şi specialişti în domeniul lingvisticii, istoriei limbii şi literaturii române.

Au conferenţiat în plen academicienii Michael Metzeltin, de la  Institutul de Romanistică din Viena şi Gheorghe Chivu, de la Academia Română, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, de la Institutul de Fililogie Română „A. Philippide” Iaşi, prof. univ. dr. Alexandra Cuniţă, prof. univ. dr. Cristian Moroianu, de la Universitatea din Bucureşti şi prof. univ. dr. Dumitru Borţun, de la SNSPA Bucureşti.

Manifestarea a fost organizată de Facultatea de Litere - Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, împreună cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei din Chişinău, Republica Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale din Republica Moldova, având partener Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” din Galaţi.

Scopul nostru a fost de a oferi posibilitatea unor dezbateri interesante şi extrem de actuale tuturor filologilor, istoricilor, teologilor, didacticienilor preocupaţi de problema afirmării identităţii naţionale în spaţiul european.

Cei doi academicieni au abordat problematica unirii: Michael Metzelin a vorbit despre formele de unire în geopolitica europeană, iar Gheorghe Chivu despre limba română şi Marea Unire. S-a mai discutat despre respectul pe care trebuie să-l avem faţă de propria limbă şi despre rolul limbilor naturale în geneza identităţilor naţionale, cu accent pe limba română ca resursă semiotică în construirea identităţii culturale. A fost o întrevedere extrem de interesantă şi utilă atât pentru cadrele didactice, dar şi pentru numeroşii studenţi, masteranzi şi doctoranzi prezenţi la dezbaterile în plen”, a declarat conf. dr. Oana Cenac, organizatorul conferinţei. Cu această ocazie a fost lansat şi volumul omagial Stelian Dumistrăcel, "Spaţii pragmatico-discursive", oferit autorului la împlinirea a 80 de ani. Structura cărţii pune în lumină personalitatea profesorului Stelian Dumistrăcel, lingvist proeminent al spaţiului românesc, şi maniera specială prin care s-a implicat şi a marcat atmosfera universitară gălăţeană.  

Citit 935 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.