Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

A început o documentare serioasă despre presa secolului al XVII-lea în Principatele Române şi a scris un roman. Ziaristul gălăţean Cezar Amariei a lansat prima sa carte la Librăria "Humanitas", în prezenţa studenţilor de la specializarea Jurnalism, Facultatea de Litere, care au avut astfel prilejul, într-o atmosferă caldă, la un ceai, să-i pună întrebări despre dubla sa ipostază: de jurnalist, dar şi de scriitor debutant.

Un exerciţiu interesant, atât pentru tineri, cât şi pentru cel care va avea lansarea oficială joi, 22 noiembrie, la 18.30, în acelaşi loc, în prezenţa colegului Viorel Ilişoi.
""Zilele noastre mărunte" este un roman istoric, în măsura în care ţinem cont de faptul că istoria nu e cea contabilă, din manualele şcolare, ci e o istorie mai mult a faptului divers. Cartea e un colaj de poveşti ce merită spuse, de întâmplări reale, romanţate, unele posibile, un bun prilej de a specula un pseudo-jurnalism istoric. Iar cititorul va constata, pe măsură ce pătrunde în firul acţiunii, că unele întâmplări şi unele situaţii sunt ca în zilele noastre, chiar dacă se întâmplă la 1600", a explicat Cezar Amariei. E povestea unui tânăr dandy, jurnalist londonez, care descinde la Galaţi, pe final de Ev Mediu, pentru a pune pe picioare o tipografie, dar, din cauza unei întâmplări nefericite, ajunge să trăiască o poveste captivantă care nu surprinde prin fapte de glorie, ci prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiuri, superstiţii şi peripeţii ale personajelor.
"Am adus în discuţie probleme rămase nesoluţionate de 300 de ani în oraşul de la Dunăre: drumurile proaste, abuzurile administraţiei, lipsa educaţiei, sentimentul de nesiguranţă şi altele, pe care vă las să le descoperiţi. Cert e că am consultat foarte multe cărţi din acea perioadă şi am încercat să refac prin stil atmosfera epocii", a precizat Cezar.
Despre pofta crescută a cititorilor pentru redescoperirea istoriei în An Centenar, despre o continuare a cărţii, care se anunţă la fel de interesantă, dar şi despre activitatea sa în calitate de jurnalist a mai povestit Cezar Amariei studentelor din Galaţi. El este membru al cenaclului gălăţean "Noduri şi semne" şi are o activitate în presă de mai bine de 20 de ani, timp în care a fost corespondent Mediafax, reporter Pro TV Galaţi şi jurnalist la Adevărul. La final, protagonistul s-a lăsat fotografiat, dar au lipsit autografele, Cezar Amariei promiţând că se va revanşa joi, la întoarcerea de la Târgul de carte Gaudeamus.

Citit 787 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 19:34

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro