Staţie de încărcare pentru maşinile electrice, în Campusul Ştiinţei. UGAL, preocupată de protecţia mediului

Staţie de încărcare pentru maşinile electrice, în Campusul Ştiinţei. UGAL, preocupată de protecţia mediului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Universitatea are, încă de la sfârşitul anului trecut, o maşină electrică, cumpărată din fonduri proprii şi destinată deplasărilor prin oraş. Şi tot de atunci, în Campusul Ştiinţei a fost amplasată o staţie de încărcare, a doua din Galaţi, după cea de la Shopping City.

Oficiali din cadrul Universităţii ne-au dezvăluit că achiziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, menit să crească eficienţa energetică a instituţiei şi să traducă în practică grija pentru mediul înconjurător.

În plus, Universitatea din Galaţi doreşte să mai cumpere în 2019 o maşină electrică pentru transportul alimentelor şi le oferă cadrelor didactice şi studenţilor care au maşini electrice posibilitatea să le încarce, în campus, gratis.

UGAL e unica din ţară care va implementa un proiect care se numeşte Universitatea Smart, prin care îşi doreşte eficientizarea tuturor costurilor în materie de energie electrică şi termică. Mai exact, iluminatul din campus şi din sălile de curs sau din camere va fi adaptat consumului şi se va diminua după anumite ore, ba chiar se va închide automat. La fel se va întâmpla şi cu căldura - toate caloriferele vor fi cuplate la un soft care va controla nivelul temperaturii şi va conduce la diminuarea consumului de energie termică. În ceea ce priveşte electricitatea, vor fi create două circuite - unul Master - care nu se opreşte niciodată şi unul adiacent (pentru aer condiţionat, iluminat holuri şi curte), care se va adapta consumului. Dacă într-o sală de curs nu mai sunt ore, după un anumit interval de timp aerul condiţionat şi iluminatul se vor opri automat. Deocamdată, s-a pornit un amplu proces de evaluare, prin care sunt inventariate sursele de curent şi de căldură din toate spaţiile deţinute de instituţia de învăţământ: săli de cursuri, de conferinţe, cămine, cantine, laboratoare. Investiţia se va face fie printr-un proiect, cu bani europeni, fie din fonduri proprii, în 12 luni de la semnarea contractului, iar perioada de amortizare a cheltuielilor a fost calculată la cinci ani.

Citit 2624 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 18:37

2 comentarii

 • postat de Vizantea
  Miercuri, 20 Martie 2019 23:25
  86.122.130.***
  Interesant de aflat cine se plimbă acum cu această mașină și ce marcă este... E secret?
  Legat de alimentarea acestei prize din fotografie (pozare aparentă oribilă și neretușată) se vede că nici meseriași buni nu știe să angajeze Universitatea!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ing ugal
  Marți, 05 Martie 2019 15:11
  82.137.9.***
  Bine ca sparg banii aiurea.
  Loboratoarele au dotari rudimentare de 30 40 de ani dar ei cumpara masini electrice sa se plimbe pt reclama superiorii.
  Ar fi trebuit sa investeasca in sectia de inginerie de autovehicule rutiere si mecanica, acolo unde tehnologia este cu 30 de ani in urma.sa finanteze si sa incurajeze experimentele poate o conversie a unui automobil conventional in unul electric.studiul acestor sisteme
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.