Impactul radiațiilor telefonului mobil asupra sănătății

Impactul radiațiilor telefonului mobil asupra sănătății
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Telefonul mobil, acest prieten şi duşman al omului modern, a devenit obiect de studiu pentru o prezentare ştiinţifică la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Pentru că în ultimii zece ani asistăm la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei informaţionale, tehnologia Wi-Fi şi WiMax luând amploare, Romana Draşovean, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu, s-a gândit să analizeze riscurile pentru sănătate asociate cu utilizarea timp îndelungat a telefonului mobil.

Rezultatele au făcut obiectul unei prezentări destinate elevilor, în cadrul Conferinţei de Fizică Medicală, care a avut loc recent la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. "Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viaţa noastră. Comunicăm mai uşor, obţinem şi transmitem informaţii rapid, suntem conectaţi la tot ce se întâmplă în comunitate. Există însă şi reversul medaliei, dincolo de efectul social al utilizării tehnologiei: telefoanele mobile emit radiații radio, adică radiaţii electromagnetice neionizante. Iar acestea, în funcţie de intensitate, ar putea cauza probleme de sănătate, cum ar fi: boli de piele, dureri de cap, insomnii, probleme de concentrare, dureri la nivelul ochilor, deteriorarea progresivă a vederii şi nu în ultimul rând tumori la nivelul capului şi gâtului", a declarat Romana Draşovean.

Pentru nespecialişti, efectul radiaţiilor se vede cu ochiul liber atunci când sesizăm că în apropierea telefonului mobil se încălzeşte ţesutul uman. Cu cât expunerea este mai îndelungată şi vârsta utilizatorului este mai mică, cu atât efectul de încălzire este mai puternic. "Radiaţiile radio pătrund mai uşor în creierul copiilor, iar impactul radiaţiilor electromagnetice asupra celor mici este mai puternic. De aceea, un prim pas corect ar fi, pentru utilizatorii de telefonie mobile, să cunoască rata de absorbţie specifică (SAR) pentru fiecare model în parte, ce trebuie să fie menţionată pe ambalajul telefonului. SAR se defineşte ca energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal. Specialiştii recomandă să utilizăm telefoane având o valoare mai mică de 0,2 W/kg. Ei încearcă să dezvolte tehnologii noi, la care valoarea SAR-ul să fie cât mai mică", a mai explicat Romana Draşovean.

Teza se bazează pe mai multe studii care se realizează acum în SUA şi Europa şi s-a bucurat de mare succes în rândul elevilor. Romana Draşovean a ţinut să cuprindă în lucrarea sa şi câteva sfaturi utile celor care nu pot trăi fără telefonul mobil, astfel încât să minimizeze riscurile pentru sănătate: folosirea hands-free, limitarea duratei convorbirii telefonice, ţinerea telefonului cât mai departe de corp, mai ales în timpul somnului, evitarea folosirii telefonului atunci când semnalul este scăzut, pentru că nivelul radiaţiilor este atunci mai mare.

Citit 2708 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 21:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.