Singura universitate românească într-un proiect strategic european

Singura universitate românească într-un proiect strategic european
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Invitaţii la Forumul Dunării (academicianul Nicolae Panin, iniţiatorul proiectului, Emilian Dobrescu, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, şi reprezentanţii institutelor implicate) au prezentat stadiul implementării Danubius-RI, cel mai important proiect strategic european coordonat de România, insistând pe componentele româneşti ale proiectului, la care se lucrează de zor: HUB-ul de la Murighiol, laboratorul natural reprezentat de Delta Dunării (supersite-ul Delta Dunării) şi Centrul de Date de la Galaţi, din Campusul Ştiinţei, ce va asigura posibilităţile de stocare de date şi prelucrare în regim de mare viteză.

"Pentru România şi pentru Galaţi, Dunărea este un subiect prioritar, ţinând cont de multitudinea de valenţe ale fluviului: zonă extinsă cuprinzând arii protejate, sursă de apă potabilă, culoar de transport pan-european, zonă de dezvoltare agricolă şi industrială, zonă cu potenţial turistic important. Abordarea proiectelor legate de Dunăre e multiplă şi are o componentă multi şi inter-disciplinară.
Prezentarea care a avut loc în cadrul Forumului pentru cooperare în regiunea Dunării a fost extrem de utilă, fiind o modalitate oficială şi publică de expunere a priorităţilor pentru a vedea cum ajută cercetarea dezvoltarea regională şi pentru a găsi căi optime de comunicare în vederea realizării unor deziderate precum: creşterea suportului cercetării în procesul decizional şi orientarea cercetării către nevoile reale ale societăţii", a declarat Lucian Puiu Georgescu, ministru secretar de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării, preşedintele Senatului Universităţii şi moderatorul atelierului de lucru.
Experţi de la Dunărea de Jos, în colaborare cu cei internaţionali, vor asigura stocarea datelor şi prelucrarea acestora de manieră să asigure metodologia optimă de apreciere a calităţii ecosistemelor acvatice. Rezultatele acestea vor fi accesibile, într-o formă adaptată, instituţiilor non-academice, organizaţiilor non-guvernamentale şi societăţii în general, pentru o informare corectă asupra calităţii acestor ecosisteme dar şi asupra modalităţii optime de elaborare a strategiilor de dezvoltare pentru comunităţile dunărene, a explicat Lucian Georgescu.
În premieră, preşedintele Senatului Universităţii a anunţat alte două proiecte legate de Danubius-RI, în care universitatea este implicată: Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (10 milioane de euro) - ce cuprinde evaluări, cercetare şi măsuri destinate dezvoltării umane în condiţiile conservării biosferei - şi REXDAN (20 de milioane de euro), în curs de evaluare, - ce presupune crearea a două centre de cercetare, unul mobil - o navă de cercetare unică pe Dunăre, cea mai modernă din toată Europa pe apele interioare, menită să facă prelevare şi interpretare de date - şi un centru fix, care va fi situat la Galaţi.


Citit 3662 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2019 10:40

2 comentarii

 • postat de student
  Marți, 16 Aprilie 2019 16:32
  37.128.230.***
  Sunt unele realizari care pot avea efecte pozitive atat pentru noi studentii cat si pentru profesori pentru ca avem de unde invata si avem pe ce invatam...Stiu ca sunt mai multe proiecte la noi la universitate dar ar trebui sa cunoastem mai multe despre ele. Oricum expertii implicati merita felicitarile tuturor! Am auzit multe lucruri frumoase despre dl prof. Georgescu si de la studenti si de la profesori mai ales ca foloseste orice prilej ca sa scoata in evidenta realizarile de la Galati!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 16 Aprilie 2019 13:45
  193.231.148.***
  Din cate inteleg ca Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati este cea care va gazdui Centrul de Date, Campusul din Stiintei al acesteia fiind locatia in care va fi realizata constructia. Este un obiectiv important si le dorim celor implicati mult succes!
  Mult succes si in implementarea celorlalte proiecte! Ar fi o mare mandrie realizarea lor, atat pentru Universitate cat si pentru orasul nostru.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.