România a pierdut peste 200 de licee agricole!

România a pierdut peste 200 de licee agricole!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România a pierdut peste 200 de licee agricole! Aceasta este trista realitate pentru o ţară agrară cum e România, care, paradoxal, suferă din lipsă de personal calificat în agricultură, cu studii medii.

Considerăm că formarea profesională în liceele agricole trebuie să fie o prioritate pentru sistemul de educaţie din România. Este şi motivul pentru care Fundaţia revistei "Ferma" a iniţiat proiectul "Susţinem învăţământul preuniversitar agricol", care are ca obiective principale promovarea liceelor agricole din România şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor. Una dintre marile probleme ale agriculturii este lipsa forţei de muncă specializată, cererea de angajaţi tineri şi instruiţi a companiilor din agricultură şi a fermierilor fiind în continuă creştere. Din păcate însă, legislaţia încă incoerentă, lipsa de finanţare şi chiar de interes din partea autorităţilor în ceea ce priveşte susţinerea şi promovarea liceelor tehnologice şi a învăţământului dual afectează în mod direct activitatea acestor unităţi.

Cel de-al 8-lea eveniment cu public din cadrul proiectului "Susţinem învăţământul preuniversitar agricol" s-a desfăşurat în ziua de 29 martie 2019, la Casa de Cultură "Tache Avramescu" din comuna Cudalbi, judeţul Galaţi. Gazda evenimentului a fost Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi, sprijinit de primarul localității, Ştefan Drugan.

La eveniment, alături de elevii gălățeni și de invitații lor de la alte 12 licee agricole din ţară, au participat reprezentanți ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești", ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, ai Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, fermieri profesionişti din zonă, autorităţi locale.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic susţinut de corul liceului şi o frumoasă suită de dansuri populare, sub îndrumarea prof. Năstase Mirela, Crihană Elena şi Drăguşu Valeria.

În foto 2, galerie - Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Citit 1424 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2019 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.