”Il Camino” de România, pelerinaj U3A până la Mănăstirea Putna. Sute de kilometri parcurşi pe jos de absolvenţii seniori

”Il Camino” de România, pelerinaj U3A până la Mănăstirea Putna. Sute de kilometri parcurşi pe jos de absolvenţii seniori
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

30 de studenţi seniori, absolvenţi ai U3A, cu vârste cuprinse între 65-75 ani şi-au propus să ajungă pe jos, într-o drumeţie iniţiatică, până la Putna. Ei vor încerca să parcurgă la picior cât mai mulţi kilometri şi vor primi cazare şi masă de la 20 de mănăstiri pe care le vor vizita pe traseu.

Astăzi, drumeţii, care s-au antrenat timp de mai multe luni, parcurgând diferite distanţe prin împrejurimi, au primit binecuvântarea de la ÎPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul “Dunării de Jos”. Primul punct al  acestui traseu va fi biserica cu hramul Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, din Galaţi, legând astfel, simbolic, sudul şi nordul Modovei. “Vrem să demonstrăm că avem şi noi, ortodocşii, Mecca noastră. Mergem cu cele mai frumoase gânduri şi transmitem tuturor sănătate şi credinţă puternică. Mişcarea e vitală pentru toată lumea, iar dacă acest proiect va fi un succes, mă gândesc că am putea merge apoi la Cernăuţi sau am putea să o luăm pe urmele lui Badea Cârţan, până la Roma,” a declarat, pentru "Viaţa liberă", Gheorghe Avieriţei, campionul în kilometri al grupului „Drumeți de vârsta a treia”. El a mărturisit că, la cei 75 de ani ai săi, a parcurs într-o singură lună şi peste 400 de kilometri. 

Pelerinii au recunoscut că au fost inspiraţi de fenomenul Il Camino, drumul pe care îl parcurg mii de credincioşi, an de an, la mormântul Sfântului Apostol Iacob, la Santiago de Compostella. “Am dorit să transformăm într-o experienţă pur românească, prin care să aducem în actualitate modelul de credinţă al marelui voievod moldovean, apărător al ortodoxiei în vremuri tulburi şi mare ctitor de locaşuri sfinte. Va fi un drum frumos, pe jos parcurgem peste 435 de kilometri în 23 de zile, în realitate sunt peste 1.000 de kilometri, dar ne folosim şi de maşini,” a declarat Mihai Marin. 

“Eu sunt suferind, nu pot parcurge decât o etapă, dar merg pentru colegi, ca să îi susţin. E prima călătorie de anvergură a grupului nostru, o demonstraţie că, dacă vrei, poţi,” a declarat George Râpă, cursant U3A din 2016 până în prezent. 

Ajungerea la destinația finală este plănuită pentru data de 2 iulie, ziua de prăznuire a sfântului voievod Ştefan cel Mare. Iniţiativa acestui drum au avut-o mai mulţi studenţi seniori, care sunt membri ai grupului „Drumeți de vârsta a treia”. În acest adevărat exerciţiu de sănătate fizică şi înduhovnicire, cei 30 de pelerini vor fi susţinuţi pe parcursul traseului de prietenii, familiile şi credincioşii din eparhiile traversate. 

Citit 2138 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.