Inovaţie a unei echipe gălăţene. Pavele din plastic reciclat

Inovaţie a unei echipe gălăţene. Pavele din plastic reciclat
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Ideea i-a adus Universităţii "Dunărea de Jos" Diploma de Excelenţă şi o medalie de aur la "Inventica 2019"

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor din cadrul Platformei ReForm, a primit Diploma de Excelenţă şi o medalie de aur pentru o lucrare inovativă prezentată la Expoziţia Internaţională "Inventica 2019". Este vorba de fabricaţia materialelor compozite din plastic reciclat, transformat în pavele.

Tema reciclării materialelor a provocat interesul participanţilor şi al vizitatorilor, care au declarat că şi-ar dori ca o astfel de tehnologie să poată fi implementată cât mai repede la noi în ţară. "Ideea a venit ca urmare a solicitării administraţiei locale, mai precis a şefului unităţii de implementare a Proiectului ISPA Deşeuri din Primăria Galaţi, care a propus Centrului să identifice şi să elaboreze o tehnologie de reciclare mai ieftină şi mai facilă pentru reconversia materialelor plastice", a declarat ing. Iulian Manole. Astfel, echipa Centrului, formată din ing. Iulian Manole, prof. dr. Felicia Stan, prof. dr. Cătălin Fetecău, şef lucrări dr. Ionuţ-Laurenţiu Sandu şi ing. drd. Nicoleta Violeta Stanciu, a propus transformarea plasticului în... material de construcţii, ieftin şi uşor de folosit. "Practic, un mix din materiale polimerice este fărâmiţat, se amestecă cu un adaos mineral, în care principalul component este nisipul, este încălzit la o temperatură specifică, se toarnă şi se presează în forme, cu o presă de tonaj mare, obţinându-se astfel pavele. Interesant e că aceste pavele sunt reciclable, la rândul lor", a explicat Iulian Manole.

Soluţia este unică în România şi se poate implementa rapid, cu nişte costuri minime. "Materialele polimerice prezintă incontestabil foarte multe avantaje, dar dacă nu vom găsi şi soluţii de reciclare va fi afectat tot mai mult mediul şi implicit condiţiile de viată. Ne bucurăm că am trezit interesul comunităţii academice, vom prezenta soluţia noastră Primăriei, cu care am putea face un proiect pentru a realiza o linie de producţie proprie. Pavelele din beton, care se sparg în timp, se pot înlocui cu succes, în anumite zone, cu aceste pavele care reciclează plasticul şi prezintă foarte multe avantaje: au o greutate relativ scăzută, rezistenţă la intemperii, manevrabilitate şi prelucrabilitate mai bune. Am transformat plasticul într-un produs non-toxic, rezistent la ultraviolete, cu o durată de viaţă îndelungată", a explicat prof. dr. Cătălin Fetecău, directorul Platformei de cercetare ReForm.

Expoziţia "Inventica 2019" a fost organizată de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Citit 7039 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2019 22:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.