Cât de nocive sunt lămpile UV utilizate în cosmetica unghiilor

Cât de nocive sunt lămpile UV utilizate în cosmetica unghiilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Două studente de la Facultatea de Ştiinte şi Mediu din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au încercat să arate într-un studiu cât de nocive sunt lămpile cu ultra-violete (UV) utilizate în cosmetica unghiilor. Andreea Dănilă şi Camelia Constantin au testat două echipamente folosite în tehnica gelurilor de unghii: un aparat care are la bază lămpi UV clasice fluorescente şi unul dotat doar cu LED-uri UV.

Practic, tinerele au comparat radiaţia provenită în mod direct de la soare cu cea emisă de cele două echipamenete folosite în multe saloane de cosmetică, chiar şi în Galaţi. Concluzia studiului arată că intensitatea radiaţiei UV a lămpilor cosmetice reprezintă aproximativ 25 la sută din radiaţia UV emisă de soare într-o zi călduroasă de vară, la amiază, în condiţii de cer senin. La nivel de indice UV, lămpile au prezentat un nivel 3, cu risc moderat, faţă de radiaţia solară de nivel 7. Ceea ce indică faptul că şi la expunerea de scurtă durată la lumina lămpilor e nevoie de o cremă cu factor de protecţie. Un alt rezultat al experimentului a fost faptul că niciunul din cele două tipuri de echipamente UV nu emite radiaţie UV cu potenţial rapid nociv. "Este primul experiment de acest gen care se face în România. Până acum ne bazam doar pe cercetările făcute în mediul ştiinţific internaţional. Vom prezenta datele în cadrul unei conferinţe internaţionale. Ideea studiului a venit în urma participării la un alt proiect de cercetare, prin care verificam expunerea la radiaţii UV a materialelor care stau la baza obiectelor de patrimoniu: hârtie fotografică, pânză de tablou", a precizat dr. ing. Daniel-Eduard Constantin, cel care a coordonat studiul.

Expunerea la lumina ultra-violetă este de foarte mulţi ani subiectul unor controverse, existând studii de specialitate care susţin că ar putea fi o cauză a apariţiei cancerului de piele. Lămpile UV pentru gelurile de unghii au o lungă istorie de utilizare fiind folosite pe scară largă în saloane de cosmetică şi înfrumuseţare de mai bine de 30 de ani. Radiaţia ultravioletă numită şi radiaţie UV reprezintă o componentă a luminii solare cu o lungime de undă mai mică decât radiaţiile luminii percepute de ochiul omenesc. Nocivitatea radiaţiei UV este direct proporţională cu scăderea intervalului lungimii de undă, la lungimi mici fiind capabilă să distrugă materia organică până la nivel de ADN. La nivel mondial există studii care reclamă efectele nocive ale utilizării lămpilor UV în cosmetica unghiilor, dar şi cecetări care afirmă contrariul.

Citit 10568 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.