Cum învățăm eficient. PONTURI

Cum învățăm eficient. PONTURI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Învăţarea este asimilarea sistematică de cunoștințe și deprinderi într-un anumit domeniu, cu scopul dobândirii unei experiențe care să ne ducă mai sigur la atingerea obiectivelor dorite. În același timp, învățarea reprezintă procesul prin care se naște o acțiune nouă sau se modifică în mod favorabil una mai veche, ca răspuns la o situație sau informație. Există două mari modalități prin care oamenii aleg instinctiv sau intenționat să învețe: prin studiu individual sau prin intermediul studiului de grup. "Avantajele studiului individual sunt multiple, dar cele mai importante dintre ele sunt: îți alegi singur ce, cât și cum înveți, poți întrerupe oricând procesul învățării fără să intervii în procesul de învățare al altcuiva sau este foarte bun atunci când te afli la etapă de exersare cu scopul stabilizării informației și deprinderilor nou învățate", explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Există şapte factori care favorizează învăţarea în grupuri:

1. Înveți din experiența altora, deoarece una dintre formele cele mai obișnuite și eficiente de învățare este observarea acțiunii celorlalți în găsirea soluțiilor și rezolvarea problemelor.

2. Îți este stimulată apariția unor idei noi ca rezultat al interacțiunii cumulative, deoarece fiecare membru are oportunitatea de a dezvolta ideile celuilalt.

3. Înțelegi mai repede și mai ușor unde poți aduce îmbunătățiri informației și abilităților tale, deoarece ne este mai ușor să observăm unde au ceilalți ceva de îmbunătățit decât unde avem noi, deci ne putem ajuta/susține unii pe alții.

4. Realizarea sarcinilor este stimulată și îmbunătățită în prezența celorlalți, crește motivația de a te ține de ceea ce ți-ai propus.

5. Resursele grupului (de informație, memorie, sintetizare, stocare, atenție, experiență, prioritizare, planificare, strategii etc.) sunt mai bogate decât în caz individual.

6. Cresc șansele ca printre membrii grupului să găsească cineva o soluție/idee care să ți se potrivească.

7. Indiferent cine, ce și cât face în grup, rezultatul general al grupului va fi mai precis decât al individului și pot beneficia de el toți membrii grupului.

Cu toate acestea, psihologii afirmă că "variantă ideală de a învăța nu există, deoarece se mulează pe caracteristicile fiecărei persoane, dar o variantă eficientă implică îmbinarea în mod echilibrat în procesul de învățare a celor două modalități: individuală și de grup. Acest echilibru asigură o mai bună informare, un acces mai rapid la resurse, o capacitate mai mare de aplicabilitate, o viziune mai amplă asupra oportunităților".

(surse online)

Citit 1135 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.