Festivalul românismului, la Şcoala Nr. 17

Festivalul românismului, la Şcoala Nr. 17
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un grup de oameni inimoşi de la Şcoala Gimnazială Nr. 17 Galaţi au organizat şi anul acesta Festivalul Toamnei pentru elevi 2019, eveniment cu şanse să se transforme în tradiţie, pentru că a ajuns deja la ediţia a III-a. Având ca temă „Suflet de român - satul şi credinţa mea”, festivalul are ca scop promovarea unor valori care să le vorbească elevilor despre sufletul, satul şi credinţa românească. Acţiunea a fost concepută în două etape: cea a concursului pe secţiuni diferite (interpretare muzică uşoară românească sau populară, recitare de poezie, creaţie literară - proză sau versuri, creaţie vizuală - plastică şi fotografie) şi seara de gală. După o perioadă în care aproape 300 de elevi de la mai multe şcoli din judeţ şi din municipiu au ieşit la rampă cu tot ce au mai valoros, pe 6 noiembrie a avut loc festivitatea de premiere, când, odată cu acordarea diplomelor, au fost prezentate live momentele celor care au câştigat Premiile I şi Trofeul. Spectacolul a avut loc într-un cadru special, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, unde premianţii s-au simţit trataţi ca nişte vedete.

„Drag mi-i satul strămoşesc!” este poezia care deschis festivalul, în interpretarea unui elev al Şcolii Nr. 17, Mario Ghimici, versurile fiind scrise de doamna profesoară Suzana Raichici. După aceea, cei prezenţi în sală au avut parte de un eveniment deosebit, proiectarea peliculei-document din Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei - "Drăguş, din viaţa unui sat românesc" (1929), producţie a Universităţii din Bucureşti, în regia lui Paul Sterian şi Nicolae Argintescu Amza, sub îndrumarea lui Dimitrie Gusti.

A urmat apoi spectacolul celor mai buni dintre cei buni, fiecare moment artistic fiind savurat de publicul prezent în sală care a răsplătit din plin, cu aplauze, evoluţia copiilor talentaţi ai judeţului. Dincolo de frumuseţea momentelor prezentate în cadrul Festivalului Toamnei pentru elevi, de apreciat este faptul că atât elevii de pe scenă, cât şi cei din sală, dar şi părinţii şi bunicii veniţi să-i susţină pe micii artişti au avut parte de o doză autentică de patriotism, izvorât din cultivarea gustului pentru graiul, tradiţiile şi faptele de eroism ale românilor.

Foto 1, galerie. Trofeul festivalului a fost câştigat de Livia Ciurea de la Suhurlui:

Citit 2786 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.