Prof. univ. dr. Lucian Georgescu, candidat la funcţia de Rector: Visuri împlinite după multă perseverenţă

Prof. univ. dr. Lucian Georgescu, candidat la funcţia de Rector: Visuri împlinite după multă perseverenţă
Evaluaţi acest articol
(59 voturi)

- Domnule profesor Lucian Georgescu, aveți o experiență îndelungată în câștigarea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană. Vă rog să exemplificați cu una dintre reușitele dumneavoastră în acest sens.
- Întrebarea dumneavoastră îmi stârnește amintiri și mă provoacă să recapitulez, pe scurt, un episod interesant din activitatea mea de cercetător. A fost o vreme, în 2011, când se organiza la Galați o conferință internațională legată de Strategia Dunării. Am pregătit atunci o prezentare despre potențialul de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI) din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Oficialii Comisiei Europene și reprezentanții guvernului au venit la noi cu o broșură frumos colorată ce conținea imagini ale fluviului și o hartă cu principalele orașe – porturi dintre care, în mod cu totul inexplicabil pentru noi, lipseau Galațiul și Brăila. După câteva luni am plecat la Regensburg și am reușit, după îndelungi discuții, să edităm o nouă broșură pe harta căreia să figureze și cele două orașe de pe cursul românesc al Dunării. Rezultatul astfel obținut a fost un succes, dar entuziasmul nostru s-a topit atunci când doamna Merkel ne-a informat că ideile și proiectele noastre de perspectivă, în dezvoltarea arealului Dunării, nu se vor bucura prea repede de finanțare. Dezamăgirea noastră a fost, cum vă imaginați, mare. Voiam să dezvoltăm zona Dunării, în special a Dunării de Jos, știam că ideile noastre sunt nu doar benefice și inovatoare, aplicându-se unui spațiu aproape deloc investigat, monitorizat și adus, astfel, în prim-planul cercetării europene de profil, dar mai știam că fără finanțarea potrivită nu puteam realiza nimic.

- Ce ați făcut, în aceste condiții? Ați abandonat proiectele?
- Dimpotrivă, am perseverat, și în 2015 am făcut pentru prima dată propunerea de proiect care conținea cea mai importantă investiție de cercetare de pe Dunăre, constând într-o navă de cercetare și un sistem integrat de laboratoare care să acopere aspecte de mediu, evoluția elementelor biosferei, dinamica fluviului, condițiile de transport, precum și cercetări complexe asupra comunităților umane dezvoltării și impactului comunităților umane de la Dunăre. O echipă a universității noastre a îndrăznit, atunci, să propună constituirea unui sistem care să acopere cursul Dunării de la Regensburg la Sulina, având centrul la Galați. La acel moment, marea majoritate a proiectelor finanțate proveneau de la București. Proiectul nostru a fost considerat bun, dar nu suficient de bun pentru a fi finanțat.

- Cunoscându-vă spiritul competitiv, înclin să cred că ați continuat să căutați alte surse de finanțare. Ce a urmat?
- În 2016 ar fi trebuit să se deblocheze o nouă rundă de competiții de finanțare pentru proiecte mari de infrastructură, dar a intervenit un blocaj datorat lipsei de proceduri și de evaluări ale priorităților de CDI ale României.
Un an mai târziu, în urma unei proceduri complicate, am deblocat competiția de proiecte pentru realizarea de infrastructuri publice (ROADMAP-ul naţional) și am obținut aprobarea deschiderii acestei linii de finanțare de către Comisia Europeană.
Proiectul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a fost inclus, prin concurs, în lista de proiecte din Roadmap-ul național. A urmat, apoi, o lungă perioadă de evaluare în urma căreia proiectul nostru a obținut 94 de puncte, fiind al doilea din România în această competiție - http://www.poc.research.gov.ro/uploads/competitii/actiunea-1-1-1/2019/sectiunea-f/rezultate-preliminare-poc-448.PDF

- Felicitări! Care este impactul acestui proiect asupra Universității dumneavoastră și asupra comunității academice? Dar asupra arealului Dunării de Jos?
- Impactul va fi vizibil și benefic pe timp îndelungat - o echipă a universității noastre a reușit să structureze un studiu de fezabilitate și un proiect științific de anvergură. În acest proiect se vor regăsi specialiști din toate facultățile universității noastre și se vor aborda, în timp, domenii fundamentale și aplicative corelative particularităților diferitelor comunități umane, activităților economice și mediului din toate țările riverane Dunării, până la Marea Neagră.
Mai mult, întrucât se va finanța proiectarea și construirea celei mai mari nave de cercetare de pe apele interioare ale Europei, precum și a unui sistem integrat de laboratoare și centre de cercetare, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va deveni un centru obligatoriu de interes și un nucleu în cercetarea de excelență pentru toate proiectele europene majore legate de Dunăre. Nava de cercetare va putea găzdui în permanență 10 cercetători selectați, prin rotație, din toate țările Uniunii Europene și va fi dotată cu cele mai performante echipamente la nivel internațional. Sistemul integrat de laboratoare va fi amplasat într-o clădire nouă, achiziționată special în acest scop, și va fi inclus într-o rețea de conexiuni internaționale care ne vor permite să ne situăm pe o poziție privilegiată de pe lista partenerilor de elită pentru orice proiect complex european.

- Ați reușit să dați un exemplu de tenacitate în îndeplinirea unui obiectiv de mare importanță pentru noi toți. Care este secretul acestui succes?
- Toate acestea au fost și vor fi posibile pentru că am crezut în puterea noastră de a înfăptui, pentru că am construit tot ce era nevoie ca ideile noastre să devină realitate. Concret, proiectul acesta se va realiza cu un buget de 20 de milioane de euro și cu multă muncă ce va pune în valoare potențialul științific și de creativitate din singura universitate românească situată în proximitatea marelui nostru fluviu.
Proiectul acesta – un vis împlinit, aș spune - ne va aduce și ne va menține pe un loc pe care îl merităm din plin, în Europa. Nu ne rămâne decât să ne construim strategiile cu deplină competență și seriozitate, cu realism și inteligență.

Citit 24643 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 23:29

42 comentarii

 • postat de Vizantea
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 17:54
  86.122.130.***
  Stima nostră și mândria: Ceaușescu - România!
  Măi, mă leși!
  A înnebunit cumva toată Universitatea asta, sau e efectul pătrunderii Ciumei Roșii în toate văgăunele ei?
  Cu cât s-au plătit toți postacii ”patrioți” de aici?
  3
  5
  Raportează
 • postat de Edy
  Miercuri, 11 Decembrie 2019 13:04
  193.231.148.***
  pentru "omu-cistit": esti gata sa-ti tai craca de sub picioare numa sa moara si capra vecinului! Invidia si prostia nu duc la nimic bun... pacat, cu astfel de oameni nu poate exista dezvoltare si o Romanie normala!
  0
  4
  Raportează
 • postat de @omul-cinstit
  Luni, 09 Decembrie 2019 16:41
  193.231.148.***
  Nu știu cât de cinstit ești. Dar cum ai ajuns fix la suma de 400000 de euro? De ce nu e 389000 sau 412000? Încearcare eșuată de a decredibiliza un fapt concret, o echipă de specialiști din universitate au reușit să scrie un proiect bun. Ce faci atunci când citești în 5 minute cv-ul candidatului (un cv chiar slăbuț, 6 pagini, scris cu 12p spatiere de 1.5,) pe care îl susții și îți rămâne timp liber? Ataci contracandidatul cu o sumă inventată , că așa pare mai credibil. P.S. Deci, stiu ca afirmația ta e strict electorală și de susținere mascată pentru celălalt candidat.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Maxim
  Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 01:06
  109.166.130.***
  Mesajul poarta caracter de insulta indirecta la adresa celor implicati direct in proiectul mentionat, indiferent daca este cu asumare sau nu. De altfel, aceste speculatii legate cei 400000 de euro pentru regie, nu au nici o legatura cu implementarea in sine a proiectului, si nici o au nici o dovada legala, astfel ducandu-se in eroare opinia cititorului. Rog cu deosebita consideratie ca Redactia sa analizeze atent si sa interzica astfel de mesaje nefondate, dar care incearca sa scoata in evidenta sume si cifre care nu au dovezi temeinice. Nimeni nu neaga faptul ca acest proiect nu a fost castigat, dar toti care au fost implicati in elaborarea si scrierea cererii de finantare sunt constienti, ca locul 2, in listele preliminarii de evaluare, reprezinta un succes de 99% ca proiectul are unbsucces deosebit si cu o finalitate clara, cat de ,,prosti'' nu au fost cei care au muncit pentru elaborarea acestuia. Nefondat ar fi si faptul ca cei care "habar nu au despre scrierea proiectelor de cercetare" sa aiba curaj sa scrie astfel de proiecte, ba din contra, cei care incearca, aduc prosperitate, excelenta si un nivel nou studiilor si cercetarilor actuale!!!
  4
  24
  Raportează
 • postat de Castigator
  Vineri, 06 Decembrie 2019 23:24
  95.76.34.***
  Pentru asa-zisul ”omu cinstit”: Inainte sa postati ineptii ar fi bine sa cititi ghidul competitiei. Proiectele din Roadmap care au obtinut punctajul minim indicat vor fi finantate. Mai mult decat atat, acest proiect este pe locul 2 in lista de proiecte ceea ce inseamna ca va fi finantat integral, tinand cont de bugetul total al competitiei. Inainte sa aruncati cu noroi in munca unor oameni poate ca ar fi bine sa va informati. Este usor sa iti dai cu parerea cand nu ai scris un proiect in viata ta si habar nu ai ce inseamna o asemenea responsabilitate.
  4
  29
  Raportează
 • postat de omu-cinstit
  Vineri, 06 Decembrie 2019 06:26
  62.12.114.***
  Proiectul nu este castigat, este numai o lista preliminara. Iar cei care lauda proiectul nu stiu nimic despre proiecte. Regia din proiect nu poate sari de 400000E. Dar la prosti tine...
  123
  36
  Raportează
 • postat de absolvent ugal
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 22:23
  92.84.41.***
  Ma voi bucura sa stiu la conducerea Universitatii din orasul meu, un lider autentic, un specialist complex - care se formeaza ca atare, doar in urma acumularilor prin munca, perseverenta, inteligenta - si un manager cu viziune, curaj si...tot inteligenta. Mult succes Domnului Profesor Georgescu.
  38
  47
  Raportează
 • postat de Le prof
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 20:59
  5.13.199.***
  Mes félicitations, cher ami! La communauté francophone vous admire et vous soutient. C'est déjà vous, sans aucun doute, notre prochain recteur d'université!
  39
  43
  Raportează
 • postat de Comsa Pompiliu
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 17:45
  213.233.101.***
  Dati-mi voie ca in numele Universitatii Apollonia Iasi,a mediului academic iesean,dar si a mea personal sa va felicit pentru tot ce ati facut si sa-mi exprim increderea ca veti face si mai multe.Galatiul universitar este o realitate si prezenta acestei institutiii pe podiumul national este certa.Succes!
  40
  25
  Raportează
 • postat de student
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:57
  193.226.56.***
  Stagiile de practica vor fi mult mai interesante cu astfel de investitii in infrastructura de cercetare.
  Meritati din plin functia de rector! Mult succes!
  37
  23
  Raportează
 • postat de Profesor UDJG
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 14:11
  213.233.85.***
  Ati adus plus valoare universitatii prin proiectele desfasurate si printr-o activitate didactica reamarcabila! Nu va periem, va apreciem si ne dorim sa ne fiti Rector! Succes!
  37
  26
  Raportează
 • postat de Elkan Eva-Maria
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 13:43
  178.138.34.***
  La cat mai multe proiecte D-le Profesor!Mult succes!
  36
  24
  Raportează
 • postat de Edi
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 13:10
  109.166.128.***
  Acest proiect este o gura de oxigen atât pentru UGAL cât și pentru orașul Galați. Ce înseamnă acest proiect? Dezvoltare locală, noi locuri de munca și perspective noi de atragere de fonduri și proiecte naționale sau internaționale. Mult succes in continuare!
  37
  25
  Raportează
 • postat de Florin
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:44
  82.137.15.***
  Lucian, comunitatea academică din Galați are nevoie de un lider cu autoritate, creativ și eficient ! Contăm pe vizibilitate, parteneriat și dezvoltare. Îți suntem aproape și te susținem ! Și nu suntem puțini !
  38
  26
  Raportează
 • postat de Gabriel
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:37
  193.231.148.***
  Acest om al Universitatii continua munca deosebita de a scrie si castiga proiectele importante! Universitatea are nevoie de un astfel de om ! Felicitari si putere de munca noului Rector!
  36
  27
  Raportează
 • postat de Tabu
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:32
  5.13.152.***
  Încă o dovadă a capabilității acestui om si profesor! Un proiect de o asemenea anvergură este o emblemă autentică pusă pe harta cercetării europene! Din aceste motive si nu numai susținem candidatura dumneavoastra la funcția de Rector al Universității "Dunărea de Jos" din Galați. Felicitări!
  36
  28
  Raportează
 • postat de Catalina
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:15
  213.233.85.***
  Acest profesor continua sa isi dovedeasca meritele prin proiectele obtinute, prin autenticitate si tenacitate! Universitatea are nevoie de un astfel de om la carma! Felicitari si putere de munca noului Rector!
  37
  25
  Raportează
 • postat de Daniel
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:11
  193.231.148.***
  Mi-a atras atentia o chestiune foarte subtila subliniata de dl. profesor Georgescu "un vis împlinit, aș spune". Proiectul REXDAN este mai mult decat un vis, este o realitate materializata prin foarte multa munca, perseverenta si tenacitate! Dl. profesor a luptat si lupta in continuare pentru ca universitati si orase din provincie (cum le place sa spuna celor din Bucuresti) sa nu fie marginalizate. Felictari, domnule profesor! Ati reusit sa duceti atat orasul cat si Universitatea Dunarea de Jos in liga factorilor importanti si decizionali in ceea ce priveste strategia Dunarii! Mult succes in continuare si astept sa va salut si din functia de Rector!
  36
  25
  Raportează
 • postat de cristi
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:02
  109.166.133.***
  Activitatea de pana acum merita un final pe masura. Imi doresc ca Universitatea sa redevina ceea ce a fost, adica un creuzet din care sa rezulte esente....
  37
  24
  Raportează
 • postat de Ionutz
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 11:01
  109.166.133.***
  Felicitari dlui Profesot Georgescu pentru tot ce a facut in universitate si mult succes in alegerile de Rector!
  37
  22
  Raportează
 • postat de Succes
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:56
  5.154.233.***
  Vă urez succes! Experiența de viață și academică acumulată vă recomandă de departe. Universitatea are nevoie la conducere de un om împlinit pentru a se dezvolta.
  35
  24
  Raportează
 • postat de Marian
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:50
  193.231.148.***
  Felicitări! Experiența dvs va fi de bun agur pentru universitate.
  35
  24
  Raportează
 • postat de US Colleague
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:43
  46.97.168.***
  Felicitari D-nule Profesor Georgescu si mult succes in demersul D-voastra! Am avut ocazia sa-l cunosc pe D-nul Profesor Georgescu in U.S. in timp ce era visiting professor la o universitate americana. Un adevarat profesionist si un om de o inalta tinuta intelectuala si mai ales un foarte bun manager....chiar si in U.S a scris si implementat cateva proiecte foarte interesante!
  35
  24
  Raportează
 • postat de Auras
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:33
  193.231.148.***
  Un om cu calitati rare, un om de care Universitatea are nevoie! Mult succes, domnule profesor!
  37
  25
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:28
  193.231.148.***
  Marile realizări sunt atinse prin perseverenţă. Felicitari si mult succes in continuare Dle Profesor!
  35
  25
  Raportează
 • postat de Cotloguț Ionela
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:26
  92.85.145.***
  Felicitări!
  37
  24
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:15
  193.231.148.***
  Un exemplu din care se vede clar ca succesul nu vine peste noapte, ci se construieste in timp si ca este nevoie de munca si de timp pentru a construi un viitor excelent!
  36
  24
  Raportează
 • postat de Claudiu Ionut Vasile
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 10:15
  213.233.85.***
  Felicitari dlui Prof. Georgescu pentru numeroasele proiecte câștigate împreună cu colegii de la UDJ Galați, proiecte si concursuri care au contribuit la creșterea prestigiului și a calitații actului de învațămant superior din Galați!
  36
  25
  Raportează
 • postat de fost doctorand
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:58
  193.231.148.***
  Felicitari, domnule profesor! La cât mai multe visuri împlinite pentru dvs și pentru universitate.
  36
  25
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:55
  193.231.148.***
  Este o onoare ca Universitate Dunărea de Jos să fie condusă de un OM ca dumneavoastră! Pe lângă multele calități pe care le aveți, este de apreciat cum dumneavoastră oferiți șansa și tinerilor să descopere frumusețea cercetării! Felicitări, domnule profesor!
  35
  24
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:45
  109.166.133.***
  Felicitari domnule Profesor!!!
  36
  22
  Raportează
 • postat de Un galatean vero
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:42
  5.13.185.***
  Toata stima domnule profesor,toate laudele, e minunat cefaceti, e ibucurator ca mai sunt astfel de oameni, care ne arata ca ii intereseaza Romania,galatiul, sigur, ca astfel de oameni, daca ar fi fost si in randul celor , care vreme de 30 de ani, au ,,condus,, galatiul, astazi galatiul, arata altfel...
  Aviz celor care inca ne ,,conduc,,
  36
  22
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:39
  193.231.148.***
  Felicitari Domnule Profesor! Mult succes intregii echipe de implementare!
  35
  22
  Raportează
 • postat de Mădă
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:35
  193.231.148.***
  Felicitări, domnule profesor! Ați demonstrat încă o dată că sunteți o valoare a Universității "Dunărea de Jos". Ne mândrim să avem alături o personalitate ca dumneavoastră
  37
  22
  Raportează
 • postat de Profesor responsabil
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 09:32
  5.13.219.***
  Proiectul este foarte important atat pentru Universitate cat si pentru Galati, atat din perspectiva efectelor pe termen lung cat si a valorii petru care nu va fi necesara cofinantare.
  Universitatea Dunarea de Jos are nevoie ca Profesorul Georgescu sa fie ales Rector, pentru a se dezvolta si pentru a avea dimensiuni europene. Este momentul ca profesorii din universitate sa aleaga responsabil, in interesul studentilor si al intregii comunitati academice. Votez Georgescu!
  36
  24
  Raportează
 • postat de Popa Nicu
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:54
  195.120.250.***
  Felicitari domnule profesor, dumneavoastra si echipei dumneavoastre. Asta inseamna plusvaloare: 4 milioane de euro (din regie) in conturile universitatii si cresterea prestigiului institutiei pe langa beneficiile proiectului.
  Trebuie sa recunosti valoarea cand o vezi si sa o sustii total.
  37
  24
  Raportează
 • postat de Bella
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:37
  109.166.128.***
  Un model de manager si un exemplu de rector de care Universitatea noastră are acută nevoie! Experienta astfel dovedită , recunoașterea academică națională si internationala a domnului profesor Georgescu sunt criterii care girează funcția de Rector!
  36
  24
  Raportează
 • postat de Profesor
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:31
  95.76.34.***
  Nu pot decat sa va felicit si sa va doresc succes in tot ce veti realiza! Universitatea are nevoie de un rector ca dumneavoastra, iar proiectele ca acesta nu pot decat sa ridice nivelul Universitatii. De munca dumneavoastra vom beneficia cu totii si colegii nostri trebuie sa fie constienti ca in acest moment avem nevoie de experienta, inteligenta si puterea dumneavoastra de munca.
  35
  24
  Raportează
 • Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:30
  89.136.184.***
  Felicitări și toata admirația pentru viitorul (sper!) rector!
  Este cel mai important proiect câștigat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.
  36
  26
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:18
  92.85.61.***
  Felicitari domnule Georgescu! Inca o data dovediti ca aveti toate calitatile ca sa fiti un rector de mare succes. Cred ca noi toti galatenii meritam asa ceva.
  36
  24
  Raportează
 • postat de FIFT
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 08:14
  82.137.13.***
  Din 1856 până în 1948 Galațiul a fost capitala Comisiei Europene a Dunării (CED), iar până în 1954 și a Comisiei Dunării. Multe din principiile de funcționare ale CED-ului le reîntâlnim astăzi în cadrul Uniunii Europene. Este cazul să ne redescoperim ca oraș vocația de centru al Dunarii, iar pentru aceasta Universitatea trebuie să fie în prima linie. FIFT-ul vă susține candidatura la poziția de Rector, deoarece Universitatea are nevoie de un astfel de leadership.
  38
  25
  Raportează
 • postat de Profu
  Miercuri, 04 Decembrie 2019 07:51
  5.13.147.***
  Felicitări! Apreciem rezultatele Dvs, obținute prin munca si prin perseverenta! Din poziția de rector, cu siguranța, veți avea mai multe realizari pentru UDJG. Succes !!
  36
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.