Un altfel de examen: teatru în spaţii neconvenţionale

Un altfel de examen: teatru în spaţii neconvenţionale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Actorii-studenţi în anul II au desfăşurat, alături de profesorii lor, un adevărat maraton prin oraş: au dat reprezentaţii în cimitir, în gara CFR Galaţi, în Parcul Rizer, într-o cabină la Teatrul Dramatic, într-o sală de clasă de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, acasă, pe strada Movilei, în Parcul Cloşca, pe malul Dunării şi în faţa Consiliului Judeţului Galaţi.

"Textul l-am scris eu. Am vrut să fie ceva cât mai personal, ca să pot să-mi uşurez munca. E un text despre moartea mea, m-am gândit de multe ori cine ar veni la ceremonie, ce ar spune prietenii despre mine. Şi am scris acest text. A fost interesant. De fapt, tot examenul gândit aşa este interesant, pentru că te scoate din zona de confort. Ne ajută mult şi vreau să mai repetăm experienţa şi să o ducem la un alt nivel", a declarat Ionuţ Strat, cel care şi-a invitat profesorii şi colegii în cimitir, la o felie de teatru. Fragmente de texte scrise de ei sau doar puse pe muzică nu s-au auzit, în ziua examenului, doar în cimitir.

Au fost momente tari, emoţionante, care au făcut trecătorii să se oprească nedumeriţi pentru câteva minute. “E prima dată când ne administrăm singuri: am ales de capul nostru textul, locul, interpretarea. Totul a depins de noi şi am avut, evident, foarte multe variante. Nu a fost greu ca pregătire, reprezentaţia a fost grea, din cauza publicului. Presiunea a fost, pentru mine, cel puţin, foarte mare”, a declarat Laurenţiu Bobeică, unul dintre studenţii examinaţi.

“Ideea mea a fost de teatru-dans, am vrut să abordez altceva, m-am bazat pe un monolog înregistrat, muzică şi nişte poezii scrise de Charles Bukowski. Am imaginat un fel de teatru al umbrelor”, a declarat Bianca Totolici, cea care a improvizat pe malul Dunării, printre copaci, o scenă în toată regula.

“Aş repeta oricând acest experiment teatral, unic în ţară. Însă, având în vedere că ce a venit ca propunere din partea lor, de data aceasta a fost într-o zonă destul de dark, aş vrea să îi văd cum funcţionează şi pe o temă dată, din zona comediei, păstrând celelalte libertăţi ale experimentului: loc, text. Mă bucur că au avut curaj să se exprime, că şi-au ales locuri interesante, sunt foarte multe lucruri faine care s-au întâmplat şi multe obiective pe care le-am atins cu acest atelier, care pică foarte bine acum, când ei sunt în proces de creştere”, a declarat la final Florin Toma, profesorul şi iniţiatorul examenului inedit.

Cele zece momente de teatru în spaţiu neconvenţional au fost analizate pe îndelete de participanţi şi notate de cadrele didactice. Câştigătorii experimentului? Toată lumea!

Citit 2679 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.