Contracte de 2.000.000 de euro. Ancheta achiziţiilor fictive s-a dezumflat la Galaţi

Contracte de 2.000.000 de euro. Ancheta achiziţiilor fictive s-a dezumflat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Achiziţii de mobilier şcolar, coşuri de gunoi şi alte asemenea mărfuri destinate folosinţei în spaţii publice ori în instituţii de învăţământ, furnizate de o serie de firme-fantomă din judeţe din zona de sud a ţării, au făcut obiectul a peste o sută de descinderi miercuri, 8 ianuarie. La Galaţi, poliţiştii au ajuns la Şcoala din Slobozia Conachi, unde au luat la puricat contracte de achiziţii încheiate în ultimii 12 ani. 

2.000.000 de euro este presupusul prejudiciu creat de mai multe firme din judeţe cu sedii sociale în zona de sud a ţării prin contracte încheiate cu instituţii din zeci de judeţe. 25 de judeţe şi Bucureştiul au format lista procurorilor giurgiuveni, cei care instrumentează dosarul fraudei ce cuprinde acuzaţii de ameninţare, abuz în serviciu, fals şi delapidare, printre acestea aflându-se şi Galaţiul. Pe 8 ianuarie, poliţişti din structurile Economice ale inspectoratelor din 25 de judeţe au descins în 102 locaţii, dintre care 78 de instituţii publice, respectiv sedii de primării şi şcoli, în specvial din mediul rural, unde existau suspiciuni că ar fi ajuns mărfuri supraevaluate, vândute, pe bani publici, de firme care nu aveau angajaţi şi figurau cu sedii în apartamente, pe numele unui număr limitat de persoane. 

Firul anchetei a ajuns şi la Galaţi

În judeţul nostru, o singură comună a fost pe lista investigatorilor. Faptul ne-a fost confirmat de Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române, potrivit căruia ofiţerii de la Economic au căutat acte care să ateste legătura unei institituţii publice cu una sau mai mute firme din lista societăţilor bănuite că au încasat ilegal bani publici. În judeţul Galaţi, percheziţii au avut loc în comuna Slobozia Conachi, la sediul unei instituţii publice, unde s-au verificat documente de achiziţie. În fapt, a fost vorba de şcoala din comuna gălăţeană, aşa cum am aflat din surse apropiate anchetei. "Au venit doi domni de la Poliţia Economică, cu o listă de firme, şi ne-au cerut documentele de achiziţii din perioada 2007 - 2019. Le-am pus la dispoziţie, le-au verificat şi au constatat că niciuna dintre firmele pe care el aveau pe liste nu coincideau cu cele cu care noi am avut contracte", ne-a declarat Lucica Florea, directorul Şcolii Gimnaziale din Slobozia Conachi. Spre deosebire de Galaţi, în alte judeţe unde au avut loc percheziţii au fost ridicate atât documente, acolo unde contractele erau încheiate cu firmele suspecte, dar şi 13 persoane, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere. Mai multe autoturisme au fost insponibilizate, fiind sechestrate până la finalizarea anchetei. Patru dintre persoanele ridicate de poliţişti au fost plasate sub control judiciar, iar alte trei au primit ordonanţe de reţinere, urmând a fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. 

Citit 6446 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2020 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.