Universitatea gălăţeană în topurile internaţionale şi naţionale

Universitatea gălăţeană în topurile internaţionale şi naţionale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Plecând de la nevoia de a cuantifica vizibilitatea şi relevanţa activităţilor academice ale universităţii, specialişti din cadrul instituţiei au realizat o analiză a poziţiei UDJG în patru clasamente, trei internaţionale şi unul naţional, ce folosesc atât criterii academice, cât şi non-academice.

Conform acesteia, Clasamentul EECA (QS World University – cel mai citit), ce foloseşte indicatori ca reputaţia academică (rezultată din evaluarea calităţii predării şi a activităţii de cercetare), succesul pe piaţa muncii, numărul citărilor primite de toate publicaţiile ştiinţifice pe cinci ani şi procentajul de studenţi şi de membri ai corpului academic internaţionali, situează UDJG pe poziţia 137 din 350 şi pe poziţia a 10-a în topul naţional. Webometrics, realizat pe baza datelor web accesibile publicului pentru 20.000 de universităţi din toată lumea, pune universitatea gălăţeană pe locul 11 în România, respectiv 2.153 în lume. În Top Universities in Romania 2020, furnizat de către uniRank™,  un top nonacademic, dar şi un motor de căutare pentru învăţământul superior naţional, UDJG se situează pe poziţia a 13-a, din 78 de universităţi din ţară. Iar conform Metarankingului Universitar-2019 (ce analizează 54 de universităţi publice şi 34 de instituţii private) UDJG ocupă locul 26/punctaj 1/poziția 12. “Cu excepţia topului ultim, realizat sub auspiciile Asociației „Ad Astra” a Cercetătorilor Români, avem poziţii bune, care trebuie ridicate prin eficientizare, prin promovarea şi stimularea rezultatelor cercetării. E loc de mai bine, trebuie să ne promovăm mult mai activ, să încurajăm folosirea cu precădere a resurselor pe direcţii cu impact asupra poziţiei noastre în aceste ranking-uri. Cei de la AD Astra au aplicat criterii discutabile şi nu iau în calcul universităţi de top aflate în clasamente internaţionale. Toate celelalte top-uri contrazic rezultatul Metarankingului Universitar-2019, în privinţa universităţii noastre”, a declarat prof. dr. Lucian Puiu Georgescu, noul rector al Universităţii.

“Plasarea unei universităţi pe o poziţie anume poate avea impact asupra reputaţiei naţionale şi internaţionale a acesteia. Pe 2019, ne bucurăm de vizibilitate şi impact internaţional. Acest feedback la nivel mondial induce noi cerinţe şi obiective şi conduce, în timp, la schimbări majore în ceea ce priveşte comportamentul şi angajarea socială a instituţiei”, spune şi prof. dr. Luminiţa Moraru, de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, cea care a întocmit acest studiu.

Citit 5171 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2020 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.