Școala începe în format fizic pe 13 septembrie, iar masca este obligatorie

Școala începe în format fizic pe 13 septembrie, iar masca este obligatorie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Noul an școlar va începe în data de 13 septembrie, în format fizic. Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, că își dorește ca școala să rămână în format fizic, iar festivitățile de deschidere să fie organizate "cât mai aproape de normalitate". La rândul lui, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că la aceste festivități masca va fi obligatorie, iar durata, limitată la o oră - o oră și jumătate.

"Am avut două lucruri pe care le-am spus și rămân ferm pe acestea. Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie. În 2020 am trecut prin multe, am învățat mult, dar nu aveam vaccin. E important pentru mine, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii asupra impactului de anul trecut asupra elevilor, de aceea nu aș vrea să mai trecem prin acea situație și vom face tot ceea ce e posibil ca anul școlar să rămână cu prezență fizică", a afirmat Florin Cîțu, citat de Agerpres.
Premierul a cerut ca festivitățile de început de an școlar să fie organizate "cât mai aproape de normalitate": "Știu că este complicat, dar am încredere că vom găsi cele mai bune soluții. Este un moment important în viața fiecărui elev și aș vrea să ne bucurăm împreună, în această zi". 
De asemenea, premierul a insistat pe vaccinarea sau testarea angajaților, inclusiv din sistemul de învățământ. "Eu mi-am exprimat ca de fiecare dată opinia că nu doar personalul din sistemul medical, ci și cel din învățământ, din MAI, MApN și sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. Nu putem să mergem mai departe așa cum am mers până acum", a declarat Florin Cîțu.
La rândul lui, Sorin Cîmpeanu a declarat că festivitățile de deschidere s-ar putea organiza în exterior, dar masca va fi obligatorie, iar durata va fi limitată la o oră - o oră și jumătate. "Vor fi aglomerări, trebuie să-i protejăm pe elevi", a adăugat Cîmpeanu.

Purtarea măștii, obligatorie pentru copiii de peste șase ani

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat vineri că se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste șase ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise. Precizările au fost făcute la finalul unei şedinţe de lucru la Palatul Victoria pe tema vaccinării copiilor, întrunire convocată de premierul Florin Cîţu.
"Purtarea măştii în spaţii deschise, însă (de către copii - n.red.), nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activităţile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele pot avea loc în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască", a precizat Ioana Mihăilă, potrivit Agerpres.
Ministrul a menţionat că, în urma discuţiilor, s-a convenit că este prioritară "menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil", astfel încât cursurile să se poată desfăşura cu prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ. Ea a adăugat însă că participanţilor la cursuri trebuie să li se ofere "un cadru sigur", cu măsuri de protecţie care să diminueze cât mai mult posibil riscul de transmitere a SARS-CoV-2.
"Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi ale fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil", a spus ea.
La şedinţa de lucru au mai participat: ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Citit 3244 ori Ultima modificare Luni, 23 August 2021 00:07

1 comentariu

 • postat de eu
  Sâmbătă, 21 August 2021 09:14
  86.124.206.***
  Copiii, primi jertfiti pe altarul prostiei umane ! Majoritatea zdrobitoare a smintitilor care s-au trezit doctori ( nu medici, atentie ) acum 3 dimineti si de atunci nu se mai intelege nimeni cu ei, AU COPII ACASA ! Nu spune nimeni, smintitilor, ca e bine ce face Guvernul sau ca e bun de ceva acest vaccin, ce nu intelegeti omeneste e ca deocamdata e singura arma impotriva acestui virus !!! A omenirii, a tuturor, nu a unuia care ia el coada soricelului si crede ca de asta nu ia gripa de obicei .... Buna, rea, trebuie sa o folosim. Copiii sunt primele victime ale dementei ce a cuprins lumea intreaga, ei stau in case in fata calculatorului la primul semn de treaba nasoala .... Nu e bine, eu nu as face asta, dar pot face ceva ? Voi realizati ceva, reusiti sa faceti ceva in afara de a avea mintea ocupata de un an de zile ? S-a gandit cineva vreodata ca noi ne batem joc de propriii copii pana sa is bata joc nu stiu ce papagal de la vreun minister ? Doamne ajuta si lumineaza mintile celor care ne conduc, sa nu mai ia vreodata decizia inchiderii copiiilor in case ! Iar noua, Doamne, da-ne minte sa nu ne mai comportam ca acum 500 de ani cand ardeam oameni pe rug daca ne spuneau ca boala nu se vindeca cu rugaciune, ci prin a nu mai bea apa contaminata, de exemplu
  4
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.