Două eleve din Galaţi, admise la Harvard în acelaşi timp. An istoric pentru învăţământul local

Două eleve din Galaţi, admise la Harvard în acelaşi timp. An istoric pentru învăţământul local
Evaluaţi acest articol
(103 voturi)

Sunt puţini ani în care vreun absolvent de liceu din Galaţi este admis la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din lume. Ultimul gălăţean care a reuşit această performanţă este Ştefan Eniceicu, admis în 2015. Anul 2021 va intra în istoria învăţământului gălăţean cu o dublă performanţă. Două fete născute aici, în urbea de pe malul Dunării, au fost admise în acelaşi timp la Harvard şi ambele vor studia din toamnă Fizica. Este vorba de Daria Teodora Hărăbor şi Cristiana Andreea Murgoci.

Daria visează din clasa a IX-a să intre la Harvard. Pe lângă faptul că are finanţarea cea mai bună pe cercetare, Harvard este universitatea care nu specializează studenţii doar pe o anumită direcţie. Ei îşi pot alege două specializări din domenii diferite şi, în plus, pot participa şi la cursuri pe alte specializări. Daria va studia Fizica, dar va opta şi pentru Astrofizică sau Matematică. Încă nu s-a hotărât, pentru că nu ştie ce i se va potrivi din multiplele oportunităţi pe care i le oferă Harvardul.

Reuşită în memoria unei profesoare

Ce a cântărit mai mult în decizia celor de la cea mai veche universitate din SUA de a-i acorda bursa este multitudinea de premii naţionale şi internaţionale obţinute de eleva de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Numai anul acesta, în luna noiembrie, a primit două astfel de distincţii: o Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică - Columbia (deşi iniţial i-a fost acordat doar bronz, comisia i-a oferit argint după contestaţii) şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Ea a mai câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în 2019 şi în 2018, şi încă un bronz, în 2019, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică.
Visul de a ajunge la Harvard i-a fost întreţinut pe parcursul anilor de liceu de prietenul şi mentorul ei Radu Andrei, student în anul IV la această universitate, dar şi de profesoara Nicoleta Becheanu, din Brăila, care a căzut, din nefericire, victimă a COVID-19, în octombrie anul acesta. "Dumneaei este cea cu care m-am pregătit pentru olimpiade şi mi-a spus întotdeauna că locul meu e la Harvard, alături de alt fost coleg de-al ei, Radu Andrei, care şi el m-a ajutat foarte mult. De aceea, admiterea mea la Harvard i-o dedic memoriei dascălului care m-a susţinut tot timpul să visez să ajung aici", spune tânăra.

Deja cercetător şi mentor

Cristiana a plecat de patru ani din Galaţi, pentru că a primit bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Dar se consideră tot gălăţeancă. Şi crede că nu va uita de unde provine, pentru că îşi doreşte ca, după anii de cercetare pe care-i va petrece în America, să se întoarcă în România unde vrea să participe la îmbunătăţirea sistemului de sănătate. Şi pe ea au primit-o cei de la Harvard cu braţele deschise, având în vedere lista lungă de premii naţionale şi internaţionale. Numai anul acesta a fost recompensată cu trei medalii de aur şi Premiul pentru cea mai bună fată, la Olimpiada Europeană de Fizică, la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor Baltice, dar şi la Olimpiada Internaţională de Fizică din Zhautykov. Ea a mai primit şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică, dar şi o calificare la cel mai prestigios târg de ştiinţă pentru liceeni, care se va desfăşura în 2022 la Atlanta.
Îi place cercetarea, dar cu aplicabilitate în practică, de aceea îşi doreşte ca la Harvard, pe lângă Fizică şi Matematică, să studieze şi Ingineria.
Proiectul cu care s-a calificat la Târgul de cercetare de la Atlanta, în care a descoperit câteva aplicaţii inovatoare ale undelor electomagnetice în medicină, a intrat deja în atenţia cercetătorilor de la Institutul Naţional de Recuperare Medicală, care studiază cum ar putea să aplice descoperirile ei pe pacienţi. "Proiectul l-am lucrat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Inginerie Electrică şi are trei aplicaţii: scăderea vâscozităţii sângelui cu câmpuri magnetice, micşorarea timpului de transport al medicamentelor de către sânge la celulele tumorale şi îmbunătăţirea circulaţiei. La o sesiune de comunicări ştiinţifice a stârnit interesul medicilor, care acum lucrează la implementarea descoperirilor sale pe pacienţi. Nu ştiu ce direcţii îmi vor oferi anii de studiu la Harvard, dar cu siguranţă mă voi axa pe cercetare care să aducă îmbunătăţiri pentru sănătatea şi viaţa oamenilor. E lucrul care mă motivează cel mai mult", spune Cristiana.
Datorită rezultatelor sale de excepţie în domenii în care, de regulă, sunt promovaţi bărbaţii, Cristiana a fost aleasă să participe la un mentorat cu 33 de participante, din 24 de ţări de pe cinci continente, care promovează implicarea femeilor şi fetelor în ştiinţă. A fost o experienţă incredibilă, care a schimbat-o foarte mult în numai cinci luni și a determinat-o să devină şi mai puternică. În plus, la ediţia viitoare a fost invitată să participe ca mentor.

Citit 23163 ori Ultima modificare Joi, 23 Decembrie 2021 16:29

12 comentarii

 • postat de caty
  Marți, 21 Decembrie 2021 08:08
  91.206.158.***
  in 2010 Viata Libera scria despre 2 absolvente de LVA despre ,,studente acasa ,studente afara,, in care se spunea ca te poti realiza si in tara....bla,bla,bla .La momentul acesta ambele studente s-au realizat afara acolo unde sunt apreciate.Aici punem sa ne conduca pe copiii celor cu origine ,,sanatoasa,,.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Viviana
  Luni, 20 Decembrie 2021 23:20
  178.138.98.***
  Felicitări pentru tot ce faceți! Meritați sa primiți tot ceea ce va doriți! Sunteți minunate!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Licorice
  Luni, 20 Decembrie 2021 16:28
  98.109.50.***
  @ Adrian

  Avand in vedere ca oricat de patrioti am fi trebuie sa recunoastem ca universitatile din Romania nu sunt la nivelul Harvard-ului, e foarte bine ca elevi exceptionali sa se duca sa studieze acolo.
  2
  21
  Raportează
 • postat de Viorel
  Luni, 20 Decembrie 2021 15:26
  217.156.52.***
  Bravo Daria. Bravo Cristina.
  Doi copii de exceptie.
  Felicitari parintilor, care au indrumat si au reusit sa educe astfel de copii. Felicitari profesorilor indrumatori care pe langa sarguinta copiilor au depus si ei un efort. Felicitari si scolilor, chiar daca intr-o mai mica masura (mai mult culeg laurii).
  Cat au studiat acesti copii, cate carti, tratate si reviste de specialitate au citit aceste fete, sunt putini profesori care intr-o activitate de o viata nu au reusit macar sa treaca in revista, nu sa aprofundeze.
  Le doresc multa bafta si noroc. Doar de noroc mai au nevoie. Sunt sigur ca peste ani voi mai auzi despre aceste nume in boardul unor companii internationale cu sedii in lumea larga.
  Meritul parintilor pentru o crestere sanatoasa, si al copiilor, care au dus la perfectiune ceea ce mama si tatal lor le-a transmis genetic.
  Bravo. Bravo.Bravo.
  0
  27
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 20 Decembrie 2021 14:17
  5.2.205.***
  Asta spune acum ca se va intoarce.......dupa mai vedem.....ia vedeti cati din astia care au zis la un moment dat ca se intorc s-au si intors cu adevarat?
  Este ca si cel care pleaca in strainatate si zice ca se intoarce dar pana la urma ramane acolo.
  Nu este nici o rusine sa alegi ce este mai bine pentru tine.....atat poate oferi tara.
  5
  11
  Raportează
 • postat de Diana
  Luni, 20 Decembrie 2021 12:01
  82.7.51.***
  Adrian, recitește articolul.
  Cristina vrea sa se întoarcă și sa aplice aici ceea ce învața acolo!

  Acest articol subliniază faptul ca in Galați sunt elevi competenti, ca școlile Galațiului sunt bune, ca acolo unde se dorește și se depune efort: se poate.
  Oamenii talentați merg la specializări-este normal.
  Important este ca cei ce rămân in urma sa preia ștafeta și sa continue ceea ce ei au început!

  Galatiul are talent!
  0
  24
  Raportează
 • postat de Bravo lor, bravo părinților lor!
  Luni, 20 Decembrie 2021 11:14
  82.145.220.***
  Asta înseamnă să-ți educi copii cu dragoste, fără incorsetari inutile, dar cu direcție bună! Ce minunat ca se intampla acest lucru si in Galați, România!
  0
  20
  Raportează
 • postat de Anda
  Luni, 20 Decembrie 2021 09:49
  5.13.210.***
  Bravo, felicitari!
  Poate usor-usor mai dispare si misoginia de pe planurile mioritice...
  1
  19
  Raportează
 • postat de Marmota
  Luni, 20 Decembrie 2021 09:35
  5.13.196.***
  Cu siguranta cele doua eleve merite sa studieze oriunde.
  Dar,de asta nu s-au dus romanii la Harvard????Ca nu erau buni????
  Sau ca n-aveau bani sa se duca in excursie pana la Braila?????
  9
  12
  Raportează
 • postat de Enachita
  Luni, 20 Decembrie 2021 08:39
  185.53.199.***
  Bravo lor!
  Bravo, familiilor lor!
  Bravo profesorilor lor!
  1
  39
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 20 Decembrie 2021 08:29
  89.39.81.***
  Uraaaa exportăm creiere...super afacere pt noi ca societate...ne mai și bucurăm..scriem la gazetă...asta inseamnă că nu sunt universitațile din ro atat de bune pt ele sau lumea dorește să plece din cloaca asta
  27
  11
  Raportează
 • postat de Un admirator al celor educati
  Luni, 20 Decembrie 2021 03:12
  5.13.150.***
  Bravo fetelor,felicitari parintilor vostri si dascalilor vostri, care v au format, acestia sunt tinerii care trebuesc mediatizati de media din romania care , in mare parte, mediatizeaza incultura si prostia unor fufe siliconate….
  Voi si tinerii ca voi, faceti ca sa se mai auda, in lume, de Romania.
  Bravo inca o data si sa va mandriti ca sunteti romance.
  O
  3
  57
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.