Elevii acuză Ministerul Educaţiei de un "masacru" al burselor

Elevii acuză Ministerul Educaţiei de un "masacru" al burselor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Criteriile de acordare a burselor școlare sunt schimbate după 10 ani, de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin publicat pe 4 ianuarie în Monitorul Oficial. Cresc mediile pentru care se primesc bursele, dar acordarea acestor stimulente devine obligatorie pentru autorităţile locale, nu facultativă, cum era până acum. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că ministerul a făcut "un masacru al burselor" şi ameninţă cu proteste.

Bursele de merit se acordă din semestrul al II-lea al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Practic, vor lua burse de merit numai elevii cu medii între 9,50 şi 10,00. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.
Dacă în ordinul de ministru precedent formularea permitea autorităților locale să acorde sau nu burse elevilor, în actualul act normativ acestea trebuie acordate obligatoriu: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social”.
O altă noutate este faptul că bursele de performanță pot fi acordate şi elevilor care nu au media 10,00 la purtare. În ordinul anterior exista prevederea potrivit căreia "elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”. Deci un olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani. Reamintim că recent cuantumul burselor de performanță s-a dublat.
Noile cuantumuri minime ale burselor sunt: 500 lei pentru bursa de performanță, 200 lei pentru bursa de merit, 150 lei pentru bursa de studiu şi 200 lei pentru bursa de ajutor social.

Consiliul Naţional al Elevilor ameninţă cu proteste 

Măsura a adus nemulţumire în rândul elevilor, iar reprezentanţii acestora ameninţă cu proteste, dacă nu se revine asupra deciziei: „Ministerul Educației a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, scrie Consiliul Naţional al Elevilor într-un comunicat. 
Reprezentanții elevilor consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă” și cer Ministerului Educației „să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, altfel vor declanşa o serie de proteste.
Şi alte asociaţii ale elevilor ameninţă că vor ataca în instanţă ordinul de ministru, motivând că sunt peste 700.000 de şcolari care vor rămâne fără burse, prin ridicarea plafonului mediilor. Asociaţiile elevilor acuză că ordinul „a fost publicat peste noapte, din pix”, fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenței decizionale.

Citit 2259 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:10

3 comentarii

 • postat de viata pe balta
  Luni, 10 Ianuarie 2022 08:17
  82.76.144.***
  Mi se pare stupid să ”premiezi” non-performanța, de ce 8,50 și nu 7 sau 6,50 ;), și elevul de 6 se străduie să obțină acea notă, nu toată lumea are capacitatea să obțină note mari, dar e maximul lor. Bursele de merit ar trebui doar pentru cei cu media 10. Premiate rezultatele foarte bune la examene și alte concursuri școlare.
  2
  3
  Raportează
 • postat de corneliu
  Joi, 06 Ianuarie 2022 18:34
  92.85.13.***
  Un minister politic, plin de ratati si oameni de nimic, produsul unui sistem de educatie care Nu formeaza caractere, incapabil sa recunoasca valoarea nici cand le cade in cap, sustinut de inspectorate impanate de jigodii promovate politic, face ce stie mai bine: ne distruge natiunea si viitorul.
  2
  5
  Raportează
 • postat de minister, mandria tarii
  Joi, 06 Ianuarie 2022 13:18
  213.218.53.***
  din seria balbe si jonglerii ministerul continua seria inceputa cu gestionarea valulului 4, continuand cu vacanta fortata si testele de saliva cumparate "la gramada" cu aceasta noua gaselnita, probabil sa mai faca rost de bani ca sa acopere para-indaratul de la afacerea cu teste.
  este rusinos sa schimbi regulile jocului la mijlocul anului, puteau sa implementeze orice masura cu conditia sa fie anuntata din timp si aplicata de la inceputul urmatorului an scolar.

  dincolo de shema financiara este deprimant mesajul pe care il transmite onor ministerul celor care pierd bursa: "nu meritati !" sau, de fapt, "nu mai meritati !"

  sunt curios cum vor gestiona valul 5, ptr ca deja au inceput "bine": sunt cazuri de imbolnaviri in scoli iar ei aplica scenariul din valurile anterioare, cu clase care invata in regim hibrid, desi este clar ca pericolul de infectare este mult mai mare. nu au avut timp sa se gandeasca/pregateasca ptr ca au stat sa coaca treaba cu bursele.
  3
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.