Clubul Kiwanis Galaţi sprijină cu burse şi cărţi elevi din Basarabia

Clubul Kiwanis Galaţi sprijină cu burse şi cărţi elevi din Basarabia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Deși situațiile create de pandemie ne îngreunează mult viața, mai ales când între noi există o graniță efectivă, oamenii buni găsesc mereu soluții să ajute. Astfel, prin intermediul „Vieţii libere”, al Clubului Kiwanis Galaţi şi angajaţilor Primăriei Oancea, precum şi al membrilor basarabeni ai comitetului de iniţiativă, un liceu din Basarabia va avea mai multe cărţi pentru elevii săi.

În urma publicării de către „Viaţa liberă” a articolului "Cărți pentru un liceu de limba română din Basarabia", membrii Clubului Kiwanis Galaţi au aflat că este nevoie de donaţii de carte în limba română, în special pentru Liceul Teoretic "Gheorghe Palade" din satul Puhoi, raionul Ialoveni, Republica Moldova.

Clubul Kiwanis Galați a început imediat colecta de carte, adunând de la membrii săi circa 300 de volume, în primul rând cărți de autori români, poeți, prozatori și dramaturgi, care fac obiectul studiului limbii române în liceu, dar şi cărți ale scriitorilor străini, de asemenea, studiați în liceu.

După cum am aflat de la preşedintele Clubului Kiwanis Galaţi, Marcela Sighinaş, pe 10 februarie, pachetele cu cărţi au fost transportate la Primăria Oancea de un grup de membri ai Clubului Kiwanis, inclusiv dna Viorica Macovei, care s-a ocupat în mod special de colectarea cărților. Un angajat al Primăriei Oancea s-a oferit să transporte cărțile până la Cahul, de unde vor ajunge apoi la destinaţia finală.

Două burse anul trecut, patru anul acesta

Iniţiativa face parte dintr-un efort mai amplu al Clubului Kiwanis Galaţi de a strânge legăturile cu Basarabia, mai ales după alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a Maiei Sandu, membrele Clubului Kiwanis Galaţi, cum am aflat de la prof. Valeria Tudosă, past president Kiwanis România, hotărând să se implice mai mult în sprijinirea basarabenilor.

S-a decis acordarea, pentru început, a două burse unor elevi talentaţi şi cu rezultate şcolare de excepţie, dar cu situație materială modestă, criterii aplicate şi în cazul burselor pentru elevii din Galaţi.

Ina Paladi, membră a Clubului Kiwanis Iaşi, originară din Chișinău, împreună cu profesorii basarabeni Ion Bodrug şi Mircea Petic, i-au selectat pe doi tineri foarte talentaţi şi pasionaţi de informatică, Andrei Arapu, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Drochia şi Daniil Kononov, elev în clasa a X-a la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți, ambii câştigători ai Olimpiadei de Informatică. Timp de şase luni, în anul şcolar 2020-2021, aceştia au primit câte 200 de lei pe lună. Pentru anul şcolar 2021-2022, Clubul susţine patru bursieri din Basarabia, celor doi menţionaţi, din Bălţi, alăturându-li-se alţi doi, din Cahul, Alexandru Oprea şi Ghenadie Eremia, elevi în anul II de studiu la Liceul „Iulia Haşdeu” din Cahul. Toţi patru vor primi câte 200 de lei pe lună, timp de şase luni, pe parcursul anului 2022.

Un dar de Crăciun şi speranţa în colaborări viitoare

Cu ajutorul prof. Cecilia Graur, director educativ al Liceului din Bălţi, Clubul Kiwanis Galaţi a mai oferit, în preajma Crăciunului, 10 perechi de încălţăminte de iarnă celor doi bursieri de aici şi altor copii nevoiaşi din Bălţi, profesorul Ion Bodrug, un vechi şi inimos colaborator, ajutând cu transportul de la Iaşi la Bălţi. În luna iunie, prof. Mircea Petic a fost invitatul Clubului la Întâlnirea de Divizie Moldova. Evident, există speranţa că numărul vizitelor reciproce va creşte şi că se va înfiinţa un nou Club Kiwanis, fie la Bălţi, fie la Cahul. Între timp, membrele Clubului Kiwanis Galaţi au început o colectă de carte de specialitate de industrie alimentară, pentru facultatea de profil din Cahul.

Citit 1725 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.