Pentru fiecare copil, fie mai mare, fie în primii ani în care ia contact cu școala sau cu grădinița, readaptarea după vacanță este destul de anevoioasă
Cum luni, 9 septembrie, a început anul școlar 2024-2025, odată cu el au revenit situațiile neplăcute de dimineață, când copilul nu vrea să se trezească pentru a merge la școală și când lupta cu minutele care trec văzând cu ochii este din start pierdută, atât de părinte, cât și de copil.
Marți dimineață, când emoțiile și acomodarea cu prima zi de școală cumva trecuseră, în fața unei unități de învățământ din oraș, un copil refuza vehement să intre pe poarta școlii, în ciuda insistenței mamei și a colegilor. "Fetița este în clasa a II-a. A încheiat anul trecut școlar cu zâmbetul pe buze. Anul acesta, am început de pe la jumătatea lui august să ne pregătim de școală. A fost bine în prima zi, însă nu știu ce s-a întâmplat azi. Nu mai vrea sub nicio formă să intre în clasă", ni s-a destăinuit mămica, vizibil nedumerită de modul în care ar fi putut gestiona problema.
Pentru a veni în sprijinul părinților care întâmpină astfel de situații, am spicuit câteva sfaturi ale specialiștilor psihologi, referitoare la sentimentele și gândurile pe care le au cei mici în prima perioadă de după vacanță, precum și despre perioada de readaptare a copilului, care poate dura uneori până la șase săptămâni.
Conform specialiştilor, revenirea la școală după o vacanță lungă este un moment de tranziție important pentru copii, care aduce schimbări semnificative atât în rutina lor zilnică, cât și în plan emoțional. Înțelegerea impactului acestei tranziții și pregătirea copilului pentru ea sunt esențiale pentru a-i asigura o adaptare ușoară. Psihologul Maria Bălan ne-a declarat că "readaptarea după vacanță poate fi uneori dificilă pentru copii. Acest lucru este cauzat de mai mulți factori, dar mai ales de faptul că probabil în vacanță copilul a stat mai mult cu părinții și bunicii, s-a simțit în siguranță și a petrecut destul de mult timp pe telefon, lucru care l-a făcut să se îndepărteze de rutina pe care o impune viața la școală sau grădiniță. În plus, trebuie aflat care este motivul pentru care copilul refuză să revină în colectivul din care a plecat înainte de vacanță, care sunt factorii care l-au speriat sau l-au făcut să nu mai vrea să revină", ne-a explicat psihologul.
Specialiștii sunt de părere că toate aceste stări emoționale și trăiri ale copilului sunt normale și că perioada de reacomodare poate dura uneori chiar și șase săptămâni.