În perioada 7-11 aprilie, Galaţiul va deveni o adevărată capitală muzicală a liceenilor din România, fiind pentru prima dată gazda unui eveniment de mare anvergură: Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale pentru Învăţământul Liceal.
Astfel, 380 de elevi muzicieni de liceu din toată țara se vor reuni la Galați, unde își vor demonstra măiestria în ale muzicii, în fața unui juriu prestigios.
Evenimentul, organizat sub egida Ministerului Educaţiei de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi găzduit de Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, va face ca în Galaţi să răsune muzica instrumentală de calitate, iar finalul acestor zile pline sperăm să fie unul încununat de lacrimi de bucurie pentru cât mai mulţi dintre candidaţi.
Potrivit anunţului postat pe pagina de Facebook a Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galați, deschiderea oficială a Olimpiadei va avea loc pe 7 aprilie 2025, la ora 16,00, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
În perioada 8-10 aprilie, concurenţii vor susţine probele specifice în locurile pregătite cu grijă de organizatori special pentru oaspeții care vor veni la Galați. Concurenții de la pian vor avea la dispoziție Sala „Aula Magna” din Campusul Ştiinţei, iar cei de la orgă vor beneficia de spațiul pus la dispoziție de Biserica Romano-Catolică. Concurenții de la vioară vor folosi amfiteatrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, școala-gazdă, concurenții de la corzi grave vor evolua în Sala SB 03 din Campusul Ştiinţei, concurenții de la instrumente de lemn (flaut, oboi) vor concura în Sala de conferinţe a Hotelului Vega, iar la Casa Corpului Didactic se vor întrece cei care cântă la clarinet, fagot şi saxofon. Pentru concurenții de la instrumente de alamă, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” a pus la dispoziție Sala Amfiteatru, iar pentru percuţie concurenții se vor reuni la Casa Artelor. Cei de la instrumente populare, canto jazz/muzică uşoară, canto clasic şi canto popular vor folosi spațiile puse la dispoziție de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”: Sala de spectacole și Sala „Sergiu Dumitrescu. Pentru a-și testa cunoștințele la studii teoretice (Teoria muzicii, Dicteu muzical, Solfegiu), elevii olimpici vor folosi sălile de clasă ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, Corp A.
Competiţia va fi jurizată de 58 de profesori de renume, desemnaţi de Ministerul Educaţiei, garantând astfel un nivel înalt de exigenţă şi profesionalism.
Conform programului minuțios stabilit de organizatori, olimpiada se va încheia pe 11 aprilie 2025, la ora 10,00, cu o fastuoasă festivitate de premiere şi o Gală a Laureaţilor, organizată în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos”.