Din suflet de copil către suflet de copil. Aceasta este deviza cu care elevii de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Galați au pornit la drum și s-au implicat cu trup și suflet în proiectul prin care școala lor a devenit ambasador pentru a transmite tinerilor mesajul de conștientizare a drepturilor și obligațiilor unui cetățean european.
Liceul ”Aurel Vlaicu” din Galați se mândrește încă din 2017 cu titlul de ”Școală Ambasador a Parlamentului European”, câștigat ca urmare a participării la un program național ce a avut ca scop conștientizarea tinerilor în legătură cu drepturile și obligațiile unui cetățean european, în contextul realităților socio-economice și culturale actuale.
Programul a debutat prin formarea unei echipe de ambasadori seniori și juniori (15 elevi, sub îndrumarea a cinci profesori), care au realizat activități anuale pentru menținerea acestui titlu, activități ce au presupus predarea unor lecții legate de rolul Parlamentului European și al instituțiilor europene, amenajarea unui punct de informare în cadrul școlii, acolo unde au acces toţi elevii unității și nu numai, diseminări ale proiectului la alte școli care nu fac parte din rețeaua EPAS, colaborări permanente cu Centrul ”Europe Direct” din județ.
„Din 2017 și până în prezent, ambasadorii juniori ai Liceului Tehnologic ”Aurel Vlaicu” au realizat activități remarcabile cu ocazia Zilei Europei, au avut interviuri online cu eurodeputați pe teme de larg interes pentru ei, cum ar fi: educația în Europa, criza refugiaților, schimbările climatice, moneda euro, promovarea toleranței și a valorilor europene. De asemenea, ca urmare a activităților proiectului, ambasadorii juniori au participat la sesiuni speciale dedicate tinerilor, la Bruxelles și Strasbourg.
Ambasadorii juniori de la ”Aurel Vlaicu” demonstrează constant că perseverența, determinarea și spiritul de echipă sunt reperele care îi ajută să-și îndeplinească visurile și, mai mult, să insufle și altora ideea că Europa este un spațiu cultural, propice dezvoltării lor”, ne-au declarat profesoarele Mariana Rusu și Carmen Codreș, cadre didactice la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și coordonatoarele proiectului.