Posturile didactice în 2012 - Învăţătoarele au prins un tren bun

Posturile didactice în 2012 - Învăţătoarele au prins un tren bun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea ISJ a afişat pe site-ul oficial posturile libere pentru anul şcolar 2012-2013. Lista cuprinde peste 1700 de poziţii, dar cele mai multe dintre posturi nu au valabilitate de 4 ani, pentru a fi disponibile sau sunt frânturi de catedră. Titularizabile sunt peste 200, dintre care aproape jumătate sunt la învăţătoare, deoarece anul acesta s-au creat foarte multe posturi la clasele pregătitoare nou înfiinţate.

În anii anteriori învăţătoarele se puteau titulariza doar pe câteva posturi şi acelea în mediul rural, în satele îndepărtate, iar la oraş nici nu visau. Anul acesta au prins însă un tren foarte bun prin înfiinţarea claselor pregătitoare. Sunt disponibile peste 90 de posturi de educatoare, dintre care aproximativ 30 sunt în oraş.

Tot norocoase se pot considera şi educatoarele care au pentru anul şcolar viitor 26 de posturi titularizabile. Şi pentru profesorii de matematică sunt şi acum 15 catedre libere, toate însă sunt la şcoli din mediul rural.

Discipline defavorizate

Ca şi în anii anteriori, există discipline la care nu există nici un post titularizabil: biologie, cultură civică, geografie, informatică, religie, muzică şi filozofie.

Există o altă categorie de discipline pentru care candidaţii se vor bate pentru o singură catedră titularizabilă, de cele mai multe ori în mediul rural. Această situaţie se poate întâlni la chimie, chimie-fizică, construcţii, istorie, istorie-geografie, fizică-chimie, română-engleză.

Să le numeri pe degete

Mai există o categorie de cadre didactice pentru care sunt locuri  disponibile dar acestea pot fi  numărate pe degetele de la o mână, deci concurenţa va fi foarte mare şi aici. La limba şi literatura română sunt 6 catedre libere, dintre care doar una singură în oraş. La limba franceză sunt  cinci catedre libere, iar la franceză-engleză sunt şapte. La limba engleză candidaţii vor avea de optat doar pentru zece posturi, dintre care două sunt în mediul urban. Profesorii care au dublă specializare de engleză-franceză au doar şapte posturi la dispoziţie.

Anul acesta este primul în care concursurile de titularizare şi angajările se vor face de către consiliile de administraţie din fiecare unitate de învăţământ.

Citit 4121 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.