Retragere cu surle şi trâmbiţe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Vizita „surpriză” a preşedintelui francez Francois Hollande în Afganistan este menită să puncteze cu surle şi trâmbiţe respectarea uneia dintre promisiunile importante făcute în timpul campaniei electorale. Chiar dacă în calendarul oficial al NATO retragerea trupelor coaliţiei internaţionale este programată a se desfăşura până la sfârşitul anului 2014, Holland a susţinut retragerea militarilor francezi cu doi ani mai devreme,  dat fiind faptul că aceştia „şi-au făcut datoria cu vârf şi îndesat” în  această misiune. Într-un fel, Hollande a supralicitat angajamentele lui Nicolas Sarkozy, care promitea retragerea trupelor până la sfârşitul lui 2013. Interesul pentru acest subiect vine din faptul că, zece ani de război în Afganistan au însemnat nu numai cheltuieli bugetare foarte mari, dar o largă parte a opiniei publice consideră că acţiunile din Orientul Mijlociu au avut mai degrabă efect negativ decât pozitiv în îndepărtarea pericolului unor atacuri teroriste. Desigur, la nivel oficial, oricine va spune că talibanii au fost îndepărtaţi de la putere „definitiv”, că Afganistanul a pornit pe calea democraţiei şi că trupele NATO şi-au atins obiectivele. În realitate, poate că talibanii nu mai sunt la conducerea ţării, dar ei nu au încetat nici să existe, nici să organizeze noi atacuri împotriva trupelor internaţionale. Cât despre terorism, atacurile de la Toulouse şi Montauban au demonstrat că Afganistanul poate deveni un alibi pentru tot felul de fanatici. Iar în ceea ce priveşte democraţia din Afghanistan, regimul lui Hamid Karzai este unul extrem de controversat, la adresa căruia nu au lipsit nici acuzaţii serioase de corupţie şi chiar fraudă electorală. Mai degrabă, un regim stabil, care să ţină cât de cât sub control mişcările extremiste inslamice este toată „victoria” la care pot spera ţările occidentale. Preşedintele Francois Hollande a pregătit terenul retragerii anticipate prin întâlnirile avute la summitul G8 de la Camp David şi summitul NATO de la Chicago. Statele Unite, principalul actor al operaţiunilor din Afganistan, par a se fi consolat cu gândul că linia de apărare sa mai subţiat. Teoretic,  retragerea din Afganistan este şi pe lista de priorităţi a preşedintelui Barack Obama, dar SUA este atât de adânc implicată în această poveste, încât pur şi simplu nu se poate retrage peste noapte fără a pune în pericol stabilitatea ţării. Singurul punct care a putut fi marcat a fost doar acela că, la summitul NATO de la Chicago s-a reafirmat angajamentul ferm şi irevocabil de respectare a calendarului de retragere. Hamid Karzai, invitate la reuniune, a dat asigurări că ţara rămâne pe mâini sigure, iar toată lume s-a prefăcut că-i dă crezare.

 

Citit 4235 ori Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2012 15:01

1 comentariu

 • postat de Platitorul de panouri publicitare Duminică, 27 Mai 2012 12:40 Link la comentariu
  0
  0

  Dupa cum se vede clar Romania tot nu de romani este condusa si ce-i mai prosti din asa zisa "coalitie democrata" tot noi ramanem cu alde Bute si nevrute. Soldatii romani sunt carne de tun pentru talibani. Daca alte tari si-au retras efectivele de mult timp, noi va trebui sa ramanem sa ducem gunoiul si sa stingem lumina. Minciunile lui Basescu acum sunt rostite de Ponta si Antonescu care trebuie sa dovedeasca alor de sus (FMI si BM) ca sunt capabili sa ne minta pentru ei la fel de bine ca Basescu.
  Ramanerea trupelor romanesti in Afganistan nu ne va aduce nici un beneficiu, ba din contra, mercenarii trebuiesc adusi acasa la vaca si la coasa nu hasis sau marioana.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.