Ministerul Educaţiei se spală pe mâini / Autorităţile locale trebuie să investească în şcoli

Ministerul Educaţiei se spală pe mâini / Autorităţile locale trebuie să investească în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Galaţi şi Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” din Tecuci vor putea beneficia de campusuri şcolare doar dacă primăriile celor două municipii vor gândi un proiect de finanţare pentru continuarea lucrărilor, a căror construcţie a fost sistată de mai bine de trei ani, din lipsă de finanţare.

Răspunsul formulat de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, evaziv, de altfel, la interpelarea deputatului Victor Paul Dobre, scoate la iveală faptul că obiectivele de investiţii, extrem de importante pentru Galaţi, nu vor beneficia de resurse financiare, cel mai probabil, nici în anul 2014, iar singura salvare ar putea veni de la primăriile din Galaţi şi Tecuci. „Descentralizarea tuturor activităţilor este un deziderat al comunităţilor locale. Astfel că, încă din anul 2000, autorităţile locale/unităţile de învăţământ preuniversitar, conform legii, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat şi, în calitate de autoritate contractantă, poartă responsabilitatea contractării şi finanţării lucrărilor de investiţii şi de modernizare. Prin urmare, lucrările de investiţii demarate în anul 2007 la campusurile şcolare au fost contractate de către consiliile locale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea unităţile şcolare în cauză. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, a făcut demersuri şi, în funcţie de sursele identificate, a finanţat punctual, alocând, prin hotărâri de Guvern, fonduri pentru modernizarea şi dezvoltarea bazei materiale a instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat. Însă, în ultimii ani, sumele care s-au alocat în bugetul MEN au fost diminuate şi, în consecinţă, în prezent, pentru încadrarea în bugetul aprobat de Parlament, ministerul nu a avut posibilitatea financiară de a susţine investiţiile din unităţile de învăţământ preuniversitar”, a transmis ministrul Educaţiei Naţionale.

Remus Pricopie a afirmat, în schimb, că „MEN face demersurile necesare pentru identificarea unor surse de finanţare care să permită în anul 2014 derularea procesului investiţional la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat”, fără a face referire, însă, la cele două obiective de investiţii majore pentru învăţământul gălăţean.

Citit 1997 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.