Ministerul Educaţiei se spală pe mâini / Autorităţile locale trebuie să investească în şcoli

Ministerul Educaţiei se spală pe mâini / Autorităţile locale trebuie să investească în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Galaţi şi Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” din Tecuci vor putea beneficia de campusuri şcolare doar dacă primăriile celor două municipii vor gândi un proiect de finanţare pentru continuarea lucrărilor, a căror construcţie a fost sistată de mai bine de trei ani, din lipsă de finanţare.

Răspunsul formulat de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, evaziv, de altfel, la interpelarea deputatului Victor Paul Dobre, scoate la iveală faptul că obiectivele de investiţii, extrem de importante pentru Galaţi, nu vor beneficia de resurse financiare, cel mai probabil, nici în anul 2014, iar singura salvare ar putea veni de la primăriile din Galaţi şi Tecuci. „Descentralizarea tuturor activităţilor este un deziderat al comunităţilor locale. Astfel că, încă din anul 2000, autorităţile locale/unităţile de învăţământ preuniversitar, conform legii, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat şi, în calitate de autoritate contractantă, poartă responsabilitatea contractării şi finanţării lucrărilor de investiţii şi de modernizare. Prin urmare, lucrările de investiţii demarate în anul 2007 la campusurile şcolare au fost contractate de către consiliile locale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea unităţile şcolare în cauză. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, a făcut demersuri şi, în funcţie de sursele identificate, a finanţat punctual, alocând, prin hotărâri de Guvern, fonduri pentru modernizarea şi dezvoltarea bazei materiale a instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat. Însă, în ultimii ani, sumele care s-au alocat în bugetul MEN au fost diminuate şi, în consecinţă, în prezent, pentru încadrarea în bugetul aprobat de Parlament, ministerul nu a avut posibilitatea financiară de a susţine investiţiile din unităţile de învăţământ preuniversitar”, a transmis ministrul Educaţiei Naţionale.

Remus Pricopie a afirmat, în schimb, că „MEN face demersurile necesare pentru identificarea unor surse de finanţare care să permită în anul 2014 derularea procesului investiţional la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat”, fără a face referire, însă, la cele două obiective de investiţii majore pentru învăţământul gălăţean.

Citit 1928 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 16:53

7 comentarii

 • postat de BIG
  Joi, 09 Ianuarie 2014 13:55
  89.122.189.***
  Daca cei doi copii ai ministrului invatau la CNAIC s-ar fi gasit imediat de toate: bani, idei, colaborari si chiar proiecte ale Ministerului Educatiei Nationale.
  Asadar, rugati-o dragi profesori, parinti, elevi, deputati si senatori galateni pe fam. Pricopie sa-si aduca (prin examen evident) copii la aceasta prestigioasa institutie de invatamant galatean si...daca au noroc sa fie admisi se va rezolva cu siguranta problema spatiului necesar unui Liceu de mare valoare al urbei noastre.
  0
  1
  Raportează
 • postat de adrian
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 20:32
  199.58.161.***
  Luati exemplul liceului de industrie alimentara ''Elena Doamna'' : derulari de proiecte europene, cofinantari ,diferite surse financiare.A existat preocupare.
  10
  7
  Raportează
 • postat de ioan
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 16:53
  5.13.197.***
  Daca se muta lic Cuza din centrul Galatiului, poate sa-si schimbe si profilul , in scoala de arte si meserii, ceva... Elevii buni se duc acolo ptr zona orasului, nu ptr profesori, ca in alte scoli sunt prof mult mai valorosi . Dar este in oras o doamna blonda care are mofturi de centru si smulge din banii contribuabililor atatia bani de chirie ptr vechitura aia. Doamna aia sa mai stea pe acasa , ca a expirat ea, dar si ideile ei.
  3
  15
  Raportează
 • postat de nimenea
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 11:35
  213.233.67.***
  sa nu uitam de bani chelyuiti pe pomeni electorale (pomana porcului de la Craciunul trecut) , bani prea multi cheltuiti pe concerte cu nume sonore , iluminatul public excesiv de anul asta care cu siguranta a costat ceva. iar noi nu avem caldura , nu avem scoli ecc
  0
  8
  Raportează
 • postat de NU avem timp pentru problemele din invatamant!!
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 11:22
  5.13.140.***
  Dorinţele primarului Marius Stan / Gale de box şi kickboxing în 2014, la Galaţi . Dotarea din scoli este deplorabila ........din fericire unii parinti mai schimba un parchet, o perdea, un videoproiector.......vai de noi cu asa clasa politica. L-am votat!!!
  0
  9
  Raportează
 • postat de vvv
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 10:42
  213.233.67.***
  ..perfect de acord cu "opinia publica"...dar poate ca nimeni nu s-a gandit la ce ai spus/ sa le acordam circumstante atenuante. risipirea unor sume asa mari face ca si alte scoli sa sufere.
  0
  9
  Raportează
 • postat de opinia publica
  Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 20:54
  5.13.156.***
  de ce este nevoie de constructii noi pentru locatii de scoli ?...exista spatii nefolosite - vezi locatia fostului liceu Traian...de fapt acolo a functionat initial liceul Cuza ...acum de ce nu se pot folosi aceste spatii si se pune problema cheltuirii de bani publici pentru alte constructii ?...e penibila situatia...spatii exista dar nu se folosesc ...oare de ce ?...pentru ca asa vor anumite persoane care nu concep ca liceul Cuza sa nu fie in centrul orasului !!...nu este deajuns ca doar pentru o singura scoala se cheltuie 7 200 euro pe luna pentru chirie din banii comunitatii?...oare alte scoli nu au nevoie de fonduri ?...sau acele "alte scoli"nu conteaza asa de mult comparativ cu una singura , si anume liceul Cuza !!!...e rusinos ce se intampla
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.