Veşti proaste pentru studenţi/ S-au scumpit taxele la toate facultăţile

Veşti proaste pentru studenţi/ S-au scumpit taxele la toate facultăţile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noile tarife se vor aplica doar celor care vor fi admişi începând de anul acesta la "Dunărea de Jos"


Noul an universitar nu aduce veşti prea bune pentru studenţi. Multe dintre instituţiile de învăţământ superior din ţară au decis majorarea taxelor de şcolarizare. În şedinţă de Senat  s-a hotărât creşterea tarifelor pentru locurile nebugetate, la toate facultăţile de la “Dunărea de Jos“, cu 200 de lei. La Medicină, creşterea este şi mai mare, studenţii fiind nevoiţi să plătească 500 de lei în plus faţă de anul trecut. Din octombrie 2014, un student înscris la taxă va plăti 2.700 de lei pentru facultăţile cu profil umanist, 3.200 de lei pentru cele cu profil tehnic şi 5.500 de lei pentru medicină. Am făcut un raid printre colegii noştri, dar şi printre absolvenţii de liceu, viitori studenţi, care s-au arătat îngrijoraţi de costurile studenţiei într-un oraş aflat pe un loc fruntaş la şomaj. “Decizia ajustării taxelor de studiu este motivată de necesitatea corelării acestora cu nivelul alocaţiei bugetare de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Chiar şi aşa, suntem printre universităţile cu cele mai mici taxe din ţară,” a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Bogdan Nistor.

"Scump, foarte scump!"

“Dacă facem un calcul, plăteşti pentru o diplomă aproape 100 de milioane de lei vechi, în condiţiile în care, de multe ori, nu poţi să te angajezi nicăieri după absolvire”, a explicat Corina Pătruţ, studentă în anul II la Facultatea de Litere. “Pe mine mărirea taxelor nu mă afectează cu nimic. Sunt în anul II de studii şi am înţeles că noile tarife sunt valabile pentru tinerii care vor da admitere anul acesta. Totuşi mi-e groază, mă gândesc cum va fi când va da admitere sora mea, care acum e la gimnaziu,” spune Daniela Boris, studentă în anul al II-lea, la Jurnalism.

Dacă pe studenţii Universităţii “Dunărea de Jos” mărirea taxelor nu îi afectează, liceenii nu au primit cu ochi buni vestea. “Este foarte dificil pentru un student să îşi găsească un loc de muncă pe durata studiilor, deci plata studiilor va fi imposibilă, cu tot ajutorul financiar din partea părinţilor,” spune Alin Algiu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu". Alina Vlad, elevă în clasa a XII-a  la Grupul Şcolar “Sfânta Maria”, e de părere că facultatea va deveni un lux. “Şi aşa sunt foarte puţini dintre colegii mei care mai vor să aplice la o facultate. Acum, că se vor mări taxele, nu va mai avea nimeni tragere de inimă să vină să se înscrie”.

Liga Studenţilor ia atitudine

Foarte revoltaţi sunt şi membrii Ligii Studenţilor din Galaţi, care au anunţat negocieri cu cei din conducerea Universităţii. “Considerăm modalitatea de stabilire a cuantumului taxelor de studiu ca fiind una lipsită de transparenţă, fără a fi justificată printr-o formulă de calcul. Senatul a explicat că se încearcă aducerea taxelor cât mai aproape de nivelul alocaţiei bugetare, însă la facultăţile cu profil umanist taxa depăşeşte valoarea alocaţiei acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale”, a explicat Ionuţ Dumitraşcu, preşedinte LSG.

Citit 2927 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iulie 2014 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.