PROIECT PENTRU STUDENŢI/ Inginerii, căutaţi de ŞANTIERELE NAVALE din zonă

PROIECT PENTRU STUDENŢI/ Inginerii, căutaţi de ŞANTIERELE NAVALE din zonă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Graţie unui proiect demarat de un cadru didactic de la „Dunărea de Jos”, studenţii de la Facultatea de Inginerie au şanse mari să se angajeze imediat după terminarea studiilor. Şi nu oriunde, ci în şantierele navale din Tulcea şi Mangalia.

Iniţiativa îi aparţine lui Florin Susac, asistent universitar în cadrul departamentului Ingineria Fabricaţiei, care a trimis deja în practică, la cele două companii, 14 studenţi de anul II de la profilul Inginerie Economică Industrială. „Proiectul vine în întâmpinarea studenţilor, care sunt speriaţi că nu îşi vor găsi un job după absolvire, dar şi a angajatorilor, care doresc să cunoască din timp cu cine vor lucra. Ideea e că tinerii văd ce se întâmplă în realitate pe teren şi îşi pot găsi de muncă încă din timpul studenţiei”, explică Florin Susac.

Practică şi burse

Proiectul a presupus semnarea unor convenţii de practică cu două şantiere importante din zonă: Daewoo Mangalia Heavy Industries şi Vard Tulcea. Damen Shipyard Galaţi e prins deja într-un alt proiect, ne spune iniţiatorul. „Mai avem convenţii încheiate cu Menarom, Criomec, ArcelorMittal şi Mar-ina Prodprest Galaţi. Studenţii merg în aceste companii în anii II şi III de studiu. Dacă e vorba de Tulcea şi Mangalia, cazarea pe durata celor trei săptămâni de practică le este asigurată de către companie, iar transportul dus-întors de către Universitate, din bugetul facultăţii. Studenţii îşi desfăşoară perioadă de practică în teren, sunt evaluaţi şi primesc joburi temporare, pe perioada verii, burse până la absolvire şi chiar propuneri de angajare. Cam toate firmele au optat pentru absolvenţii noştri, atunci când au făcut angajari”, explică asist. dr. ing. Florin Susac, cel care a gândit acest proiect.

Din practică, la Summer Job

Daniela Panciu, studentă în anul III la Inginerie Economică Industrială, s-a remarcat atât de mult, încât cei de la Daewoo Mangalia i-au propus o slujbă de vară. Din iulie şi până în septembrie, ea este angajată în cadrul programului Summer Job, aşa că face ce-i place, pe bani. „Nu e greu deloc, îmi place pe şantier, am învățat foarte multe aici, oamenii sunt amabili şi îmi explică. Mă bucur că pot să mai stau până încep anul universitar, deprind meserie şi primesc şi bani pentru asta. În plus, mă documentez pentru lucrarea de diplomă, care va fi tot în domeniul naval”, a spus Daniela Panciu.

Alţi câţiva studenţi care au fost în practică la Tulcea au fost solicitaţi deja să aplice pentru un job, după ce îşi vor lua diploma de inginer.

Că să nu ne mai omoare practica!

Proiectul îşi doreşte să crească nivelul de pregătire practică a absolvenţilor. Apoi, să reducă gradul de migrare în câmpul muncii a tinerilor ingineri, pe motiv că nu se pot adapta la realităţile din teren. Şi, nu în ultimul rând, să facă Facultatea de Inginerie mai atractivă în rândul liceenilor.

„Vom avea un prim termen de comparaţie în 2016, când actualii studenţi de anul II se vor angaja la companiile cu care am încheiat aceste convenţii de practică. Atunci vom şti dacă iniţiativa noastră a dat roade. Proiectul poate fi apoi extins şi la alte facultăţi din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, acolo unde gradul de integrare a absolvenţilor în câmpul muncii este deficitar”, a precizat Florin Susac.

Citit 4816 ori Ultima modificare Luni, 01 Septembrie 2014 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.