Şcoala românească şi „femeia de serviciu” - Reduceţi greutatea GHIOZDANULUI copiilor!
Foto: Sursa foto: bihon.ro

Şcoala românească şi „femeia de serviciu” - Reduceţi greutatea GHIOZDANULUI copiilor!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Într-o dezbatere televizată, mai multe persoane au discutat, nu demult, despre moartea unui copil, elev, în vârstă de 12 ani, "imediat după ce a fost preluat de femeia de serviciu din şcoală şi aşezat în bancă, nemaiputând fi resuscitat de asistenta medicală din şcoală şi de medicul sosit după un sfert de oră de la anunţarea morţii copilului". Nimeni nu s-a referit, însă, la cauza morţii şi la vinovaţi.

În etapa actuală, cu regulile nemotivate ştiinţific din învăţământ, s-a ajuns ca un copil mic, să zicem cu o greutate de 30 de kilograme, să fie obligat să ducă în spate un ghiozdan cu până la 10 kg de cărţi, situaţie care-i oboseşte organismul şi îi deformează coloana vertebrală. Dacă un copil are patru obiecte într-o zi, inclusiv ora de sport, ghiozdanul devine practic neîncăpător.

Este corect, stimaţi profesori, care pretindeţi salarii mărite, dar nu vă preocupaţi de sănătatea copiilor, să-i forţaţi să ducă în spate atâta greutate? Se ocupă inspectorii şcolari de reducerea greutăţii ghiozdanelor? Se ocupă cadrele medicale de sănătatea copiilor sau lasă această obligaţie în sarcina "femeii de serviciu", care poate fi o singură persoană la peste suta de copii?

La şcolile din mediul urban, mulţi părinţi şi aparţinători îi ajută pe copii, ducându-le ghiozdanele. Ce se întâmplă însă la şcolile din localităţile rurale, unde mulţi copii sunt obligaţi să se descurce singuri şi parcurg pe jos distanţe de mulţi kilometri, în condiţii vitrege, noroi, ploaie, frig, ducând în spate un ghiozdan de 10 kg?

Direcţiile judeţene de sănătate publică şi inspectoratele şcolare judeţene ar trebui să organizeze comisii de control, pentru verificarea modului de primire în şcoli a copiilor, stării lor de sănătate şi a conţinutului ghiozdanelor.

Comisiile de control formate din medic, asistent şi inspector şcolar ar trebui să se prezinte în şcoli cu o jumătate de oră înaintea începerii cursurilor, având tensiometre simple cu baterii noi, verificate în prealabil, cântare pentru copii şi ghiozdane, taliometru. De reţinut faptul că folosirea tensiometrelor cu pară necesită mult timp şi linişte, iar în clasă nu sunt indicate aceste verificări.

După un număr de controale, să fie analizate rezultatele şi stabilite măsuri. La cabinetele medicale din şcoli ar trebui să existe evoluţia datelor taliometrice şi afecţiunile elevilor.

Profesorii să fie preocupaţi de reducerea greutăţii ghiozdanelor, personalul medical şi profesorii să fie prezenţi în şcoală cu o jumătate de oră înainte de începerea cursurilor, ca să nu lase aceste verificări în sarcina "femeii de serviciu". Dacă o şcoală are 150-300 de copii, cum poate o "femeie de serciciu" să-i preia şi să-i verifice, în doar circa 30 de minute, pe toţi copiii?

Domnilor profesori, directori de şcoli, inspectori şcolari, duceţi şi dumneavoastră de acasă la şcoală şi înapoi, zilnic, în spate, 20 kg de cărţi (asta fiindcă greutatea dvs. corporală este mai mare) şi atunci veţi vedea la ce pedeapsă îi supuneţi pe copii.

Conducerile ministerelor Educaţiei, Sănătăţii, inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi şcolilor să judece aceste obligaţii şi să ia măsurile cuvenite pentru a veni în ajutorul copiilor, pentru reducerea abandonului şcolar şi pentru a preveni moartea unor copii din cauza oboselii.

Invitaţie la atitudine

Cotidianul "Viaţa liberă" va găzdui, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Vrem să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus. Drept urmare, toţi cei care vor să se implice şi consideră că pot ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului sunt aşteptaţi cu texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3073 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.