PROFESIONALISM la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor | Dublă lansare de carte de specialitate
Foto: În imagine, autorii celor două volume lansate la SIA: prof. univ. dr. Petru Alexe, şef de lucrări, Maricica Stoica şi asistent Cristian Dima (Foto Daniela Bogdan)

PROFESIONALISM la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor | Dublă lansare de carte de specialitate
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Moş Crăciun a venit, pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA), dar şi pentru cei care lucrează în industria alimentară, cu două cărţi de specialitate, semnate de trei profesori. Este vorba de "Elemente de proiectare a produselor alimentare noi", scrisă de prof. univ. dr. Petru Alexe, în colaborare cu şef de lucrări Maricica Stoica, şi despre "Îndrumar de practică tehnologică în industria cărnii", autori prof. univ. dr. Petru Alexe şi asistent Cristian Dima.

“Cărţile vin către cei care au formaţie de inginer şi reprezintă, în zilele noastre, mici acte de eroism. Eu sunt bucuros că, împreună cu profesorii tineri ai facultăţii, pe care îi consider copiii mei, am "născut" aceste două volume, pe care le lansăm de Crăciun”, a declarat Petru Alexe.

Prima carte abordează în premieră subiecte legate de tipuri de produse alimentare noi, ciclul de viaţă al unui aliment, dar şi noţiuni de marketing, pe care un inginer în industria alimentară trebuie să le ştie: despre comportamentul consumatorului, poziţionarea brandului, promovarea unui produs nou şi elementele care influenţează procesul de cumpărare (etichetă, preţ, ambalaj). ”Este, probabil, primul material de acest gen publicat în România, rodul studiului a peste 300 de cărţi de specialitate, din care peste 85 la sută din străinătate. Volumul se adresează şi celor pasionaţi şi preocupaţi de sănătatea alimentaţiei. Conţine informaţii despre proprietatea intelectuală, dar şi explicarea noţiunii de food neophobia - teama consumatorului de a încerca un produs nou”, a explicat Maricica Stoica, şef lucrări SIA.

Cea de-a doua carte este - aşa cum arată şi titlul - un îndrumar în realizarea practicii de specialitate şi se adresează atât studenţilor cât şi inginerilor tehnologi. Conţine informaţii despre igiena personalului şi a utilajelor din industria cărnii, clasificarea carcaselor, tranşarea, dezosarea şi alegerea materiei prime, tehnologii de obţinere a specialităţilor, aditivi şi, nu în ultimul rând, câteva reţete vechi, tradiţionale de salamuri şi alte preparate din carne. “Îndrumarul a fost conceput strict pe programa staţiei pilot de carne de la SIA. Volumul mai conţine noţiuni de legislaţie şi un model de calcul al preţului unui produs din carne”, a precizat as. Cristian Dima. Cărţile sunt disponibile la sediul facultăţii şi la Biblioteca “V.A. Urechia”.

Citit 4881 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2016 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.