S-a votat în Senat. Elevii de la profesională pot beneficia de masă şi cazare gratuite

S-a votat în Senat. Elevii de la profesională pot beneficia de masă şi cazare gratuite
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatul a adoptat, luni, modificarea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează posibilitatea acordării, pentru elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic, a cazării şi mesei gratuite în cantinele şi internatele şcolar. Deşi iniţial  legea fusese introdusă cu titlu de obligativitate, legislativul a lăsat totul la decizia administraţiilor locale de care aparţin şcolile  profesionale. 

Forma adoptată de Camera Deputaţilor stabilea că "elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de masă şi cazare gratuită", dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma "pot beneficia". Potrivit proiectului, „elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minim trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare". Dacă iniţial se stabilise ca acoperirea integrală a cheltuielilor să se asigure din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,Senatul a stabilit că totuşi decizia va aparţine autorităţilor locale: "acoperirea cheltuielilor se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene prin decizii proprii". Prin urmare, autorităţile nu sunt obligate să asigure gratuitatea mesei şi a cazării, dar pot decide acest lucru dacă găsesc şi resursele necesare de finanţate, modificarea legii Educaţiei  urmărind, de fapt,  să  asigure cadrul juridic necesar pentru ca autorităţile să poată  face acest lucru.

Majoritatea celor care se îndreaptă către învăţământul profesional provin din familii cu o situaţie precară, iar prin acest act normativ s-a urmărit, astfel, reducerea abandonului şcolar.

O parte dintre senatori, deşi au votat proiectul în forma actuală susţin însă că, lăsând la latitudinea administrației publice locale să finanţeze o astfel de activitate, se va promova un proiect de lege care nu va avea finalitate. Pentru că administraţii locale ar putea să nu poată găsi bani pentru acordarea mesei cazării gratuite, pentru că au şi aşa foarte multe obligaţii, ar trebui instituită obligativitatea şi prevăzută sursa de finanțare, partajat.

Anul acesta pentru elevii din judeţul Galaţi care vor alege ca, din toamnă, să înveţe la şcolile profesionale au fost alocate 36 de clase, respectiv 900 de locuri. Nu toţi elevii ar avea însă nevoie de masă şi cazare.

Citit 1508 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2017 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.