Cum pot studenţii străini să muncească în România

Cum pot studenţii străini să muncească în România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tinerii aflaţi la studii în România se pot angaja aici cu respectarea unor condiţii, durata muncii neputând depăşi patru ore pe zi. Angajatorii riscă amenzi usturătoare, dacă nu îndeplinesc formalităţile legale. Peste 14.500 este numărul cetăţenilor străini aflaţi la studii în prezent pe teritoriul României, pentru mulţi găsirea unui loc de muncă fiind esenţială în vederea completării veniturilor necesare traiului aici. Angajarea unui student străin nu este imposibilă, aceasta fiind permisă, conform legislaţiei româneşti, doar în condiţii de program redus şi cu respectarea unor paşi pentru angajator.

Potrivit legislaţiei în vigoare, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă, cu program de doar patru ore pe zi.  În situaţia încadrării în muncă a unui student străin, angajatorul are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), prin structurile teritoriale, în cel mult zece zile de la data începerii activităţii studentului, copia contractului individual de muncă precum şi a permisului de şedere temporară valabil aparţinând străinului.

Tot în zece zile, angajatorul trebuie să comunice către IGI modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul. Nerespectarea de către angajator a acestor obligaţii atrage răspunderea sa contravenţională, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Pentru implementarea acestor noţiuni precum şi pentru lămurirea altor aspecte legate de regimul străinilor în România, poliţiştii de la Imigrări vor fi prezenţi, până pe 10 iunie, în unităţile de învăţământ unde aceştia sunt înmatriculaţi. Cei mai mulţi tineri străini aflaţi la studii în România provin din Moldova, Israel,Tunisia şi Maroc.

Citit 5271 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2017 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.