Un profesor american la ”Dunărea de Jos”

Un profesor american la ”Dunărea de Jos”
În foto, profesorii Joseph Amiri şi Silviu Lupaşcu, la catedră
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ultima oră de curs la Isoria artei, susţinut de conf. dr. habilitat Silviu Lupaşcu la Facultatea de istorie, filosofie, teologie a Universităţii “Dunărea de Jos”, s-a bucurat şi de prezenţa unui asistent al Universităţii Maryland, Collage Park, S.U.A., Joseph Amiri.

Acesta a predat cultură americană în Europa, anul trecut şi la Galaţi, graţie unei burse Fulbright, oferită de Guvernul american pentru schimburi culturale sau din domeniul educaţiei şi învăţământului. După Galaţi, a predat la Braşov, la Centrul de Studii Americane, şi acum s-a întors la noi, pentru o ultimă conferinţă susţinută în România, tocmai pentru că aici s-a integrat cel mai bine printre studenţi şi cadre didactice, într-un oraş care i s-a părut primitor.

Profesorul Lupaşcu, care are şi o diplomă la Saint Cross College & University of Oxford, Marea Britanie, a trecut acum în revistă perioada modernă artistică: curente precum impresionism sau suprarealism, până la cubism ori dadaism, stiluri şi tehnici, pictori celebri de la noi şi din lume.

Folosind proiecţii, americanul a prezentat pictura şi sculptura unor artişti americani moderni, precum Jackson Pollock, celebrul Andy Warhol, care „a multiplicat-o” pe Marilyn Monroe, Cy Twombly şi mulţi alţii, curente, de la abstracţionism la pop art, a povestit despre destine tumultuoase şi tehnici variate. De pildă, despre incredibila carieră a lui Jean Michael Basquiat, căruia i s-a vândut, chiar în luna mai, cu  110 mil. dolari, o pânză! Cu linii dure, un bidimensional „Strigăt” a la Munch, un fel de graffiti grăbit, tabloul ar descuraja însă pe un admirator al artei “normale”. Cumpărat de un miliardar japonez, pânza devenea cea mai scumpă operă americană vândută vreodată. Mort bogat în 1988, la doar 27 de ani, artistul născut dintr-un tată haitian şi o mamă portoricană, bolnavă psihic, cu adolescenţă mizeră în Brooklyn, a fost eliminat din şcoală, dar a ajuns apreciat pentru graffiti, criticând nedreptăţile colonialismului. S-a îmbogăţit astfel, ajungând să picteze în costume Armani în care se plimba apoi, deşi erau pătate de vopseluri.

Citit 1927 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2017 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.