ALARMANT | Un sistem aglomerat, care poate ucide oricând

ALARMANT | Un sistem aglomerat, care poate ucide oricând
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Decesul Rozinei Miron, informaticiana de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, atrage atenţia, sau ar trebui să o facă, asupra unui sistem care poate ucide oricând. Colegii ei sunt revoltaţi de cele întâmplate şi susţin că oricare dintre ei poate avea acelaşi sfârşit. „Nu poţi rămâne indiferent la ceea ce s-a întâmplat cu colega noastră. Îmi pare rău că a trebuit să moară ea, pentru alţi colegi să ia atitudine şi să îşi dea seama că oricărui dintre noi i se poate întâmpla acest lucru. La examenele naţionale sunt folosite aplicaţii noi. Rozina s-a întors din concediu de maternitate anul acesta. Am încurajat-o, alături de alţi colegi, că o să se descurce foarte bine, ceea ce s-a şi întâmplat. Ceea ce i-a declanşat decesul, nu au fost aceste aplicaţii, ci stresul generat atât de un sistem în care examenele se suprapun, dar şi de o persoană”, ne-a declarat una dintre colegele femeii, angajată ca informatician la o altă unitate de învăţământ.

Nu doar stresul că trebuie să lucreze cu programe noi şi-a pus amprenta pe viaţa informaticienei de la Cuza, ci şi oboseala. „Să nu uităm că, în martie, au fost şi simulările de la evaluarea naţională, când s-a muncit ca la un examen normal, zi lumină. O simulare care a fost muncă voluntară din partea tuturor celor implicaţi şi unde s-au respectat toate procedurile legale. Apoi am început cu evaluările de la clasele primare, competenţele lingvistice şi digitale, evaluarea naţională şi bacalaureatul. Au fost cazuri când s-a lucrat 12 ore pe zi, dar au fost cazuri, când eram în centrele de evaluare, când am muncit de dimineaţă de la ora 8,00 şi până a doua zi la ora 8,00”, a adăugat informaticiana.

Pe un fond de oboseală cronică şi stres, chemarea în comisia de disciplină a Rozinei Miron nu a fost decât cireaşa de pe tort. Şi, din păcate, oricare dintre cei care lucrează în sistem ar putea fi în locul ei. „O chemare în comisie de disciplină îţi poate fi fatală pe fondul stresului. Nici eu nu m-aş simţi confortabil să fiu chemată în comisia de disciplină, pentru că este vorba despre impactul emoţional când vezi o astfel de hârtie. Devii imprevizibil, poţi reacţiona în orice mod”, a conchis colega Rozinei.

Citit 8474 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2017 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.