Elevii din România vor face și educație juridică la școală

Elevii din România vor face și educație juridică la școală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cursuri despre constituție și noţiuni de drept civil şi penal. Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public. 

”Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată, potrivit prezentului protocol, la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi. Ei îşi vor cunoaşte mai bine drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţeni. Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept şi democraţia în societate, în general, şi în rândul tinerelor generaţii, în special, prin comunicarea de noţiuni de educaţie juridică adaptate la nivelurile de învăţământ primar, secundar şi liceal, într-o manieră atractivă care să conţină informaţii relevante pentru elevi şi profesori”, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Elevii vor învăţa Constituţia 

Printre noile cursuri pe care le vor urma elevii din învăţământul preuniversitar se numără Constituţia României, drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale, procedeele legislative, organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, noţiuni de bază ale dreptului civil şi penal, formele răspunderii juridice, noţiuni despre organizaţii şi relaţii internaţionale, dar şi elemente de prevenire şi combatere a corupţiei. 

Educaţie non-formală

În cadrul programului de educaţie juridică în şcoli, pe lângă partea teoretică, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorităţi şi instituţii publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, precum şi la instanţe şi parchete.

Potrivit oficialilor Ministerului Justiţiei, încheierea protocolului pentru educaţia juridică în şcoli este unul dintre demersurile importante pentru instruirea tinerilor, alături de programele de internship şi stagiile de practică organizate în cadrul instituţiei.

Citit 1466 ori Ultima modificare Luni, 24 Iulie 2017 02:08

3 comentarii

 • postat de TURELTAN
  Duminică, 13 August 2017 07:28
  Ne-am trezit f.f. tarziu, dar s-ar putea sa aflam macar unde-i calea de urmat ptr. romani, daca vor sa-si salveze tara.Dincolo de libertatea mult cautata exista adevarul si dreptatea spre care ar trebui sa tinda orice ins dintr-un stat de drept, notiuni greu de raportat la un stat in care se fac si se desfac mereu legi in interesul gastilor politice. In orice caz incercarea d-lui ministru merita popularizata si speram sa aiba intaietate fata de manualul de sport sustinut de Liviu Pop. Felicitari distinsului ziarist Radvan bine orientat in problematica articolelor sale!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vlad Tepes
  Marți, 25 Iulie 2017 06:19
  Va invat eu, dragi copiii, ce trebuie sa le faceti acestor borfasi de la partide ce jefuiesc fara mila tara, de 27 de ani, mai rau ca hoardele tatare !
  1
  2
  Raportează
 • postat de OUG-13....altă întrebare ?
  Marți, 25 Iulie 2017 00:49
  OUG-13, ,,ALTĂ ÎNTREBARE ?''
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.