Specialiști SIA au elaborat un chestionar destinat consumatorilor

Specialiști SIA au elaborat un chestionar destinat consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La workshopul care a avut loc în cadrul Conferinţei Internaţionale Euroaliment, organizată la Galaţi de către Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA), s-au pus bazele implementării codului QR - extensie informatizată la nivelul etichetării produselor alimentare, numită şi Quick Response sau Quickly Read.

La iniţiativa SIA Galaţi, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Oficiile pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţiile de Sănătate Publică din mai multe judeţe şi specialişti de la Universităţile din Cluj, Timişoara, Bucureşti, Suceava, Târgovişte şi Sibiu, a fost elaborat un sondaj naţional de opinie, care va chestiona consumatorul român în privinţa implementării codului informatic de etichetare QR. În urma acordului dat de consumator, s-ar putea elabora o lege prin care toţi producătorii sunt obligaţi să îşi inscripţioneze acest cod pe etichetă. Prin scanare - cu telefonul mobil sau cu ajutorul scannerului din magazin - se deschide un link în care sunt trecute informaţii esenţiale, pe care cumpărătorul trebuie să le ştie. "Sistemul există în Uniunea Europeană. Noi am pornit de la o lucrare de doctorat, am elaborat acest sondaj şi, dacă se va dovedi că românii vor să cumpere în cunoştinţă de cauză, în viitorul apropiat am putea impune în magazine un sistem de citire a etichetei virtuale, obligatoriu chiar şi pentru produsele vrac", a declarat prof. univ. dr. Petru Alexe, de la SIA Galaţi.

Ce înseamnă QR (Quick Response)?

E o extensie a etichetei nutriţionale care se deschide la cerere, prin scanarea iniţialelor QR. Linkul disponibil consumatorului va conţine: ţara de origine a materiei prime, firma producătoare, firma distribuitoare, brandul sub care apare produsul. Apoi, vom mai şti compoziţia, schema tehnologică, valoarea energetică, valoarea nutriţională, dacă sunt anumite certificări (brand de ţară) sau alte informaţii pe care producătorul doreşte să le aducă la cunoştinţă consumatorului - inclusiv recomandări pentru sănătate.

"Iniţiativa ne aparţine, am lucrat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Bioresurse Alimentare" din Bucureşti şi primii consultaţi au fost specialiştii din domeniul alimentaţiei din mediul universitar, la o reuniune "Ecotrophelia" de la Suceava. Sondajul definitivat la Galaţi se va face prin email sau telefonic, iar dacă rezultatul e pozitiv, vom avea nevoie de sprijin în Parlament, pentru a se vota legea. Practic, sistemul nu e greu de implementat, într-un un an ne putem folosi de el, informaţiile se urcă pe un site gratuit, singura obligativitate a producătorului fiind aceea de a trece iniţialele QR pe etichetă. Astfel ne integrăm în sistemul informatic mondial", a explicat prof. univ. dr. Petru Alexe.

Citit 1279 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.