O noapte albă printre cercetători în Campusul Științei

O noapte albă printre cercetători în Campusul Științei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 2.500 de copii, părinţi, elevi şi studenţi au luat cu asalt Campusul, pentru a se bucura de beneficiile ştiinţei şi pentru a participa la Noaptea Cercetătorilor Europeni, organizată şi anul acesta la Galaţi de Universitatea “Dunărea de Jos”.

Până seara târziu, holurile Facultăţilor au fost pline de viaţă şi de culoare. Un număr mare de vizitatori a atras şi Corpul Q, de lângă Baia Comunală, cu bazine controlate în care trăiesc şi se lasă studiaţi sturionii – cei mai vechi peşti de pe pământ – pe care SIA a reuşit să îi includă în mai multe proiecte de cercetare. Cei mici au admirat acvariile, au făcut noduri pescăreşti, au desenat şi au privit la microscop o frântură din viaţa acvatică, iar cei mari au aflat cum sunt trataţi sturionii, cu cătină şi cimbru, în cadrul unui program experimental, pentru creşterea gradului de rezistenţă la boli.

Tot despre sturioni a vorbit copiilor şi Alexandra Buruiană, eleva care, alături de alţi trei colegi de la CNVA şi "Cuza", va reprezenta România în Costa Rica la World Robots Olympiad, cu un robot lego, care poate fi folosit la creşterea şi îngrijirea peştilor. Alimentat cu energie solară, robotul-dădacă, făcut în colaborare cu cercetătorii de la secţia de Piscicultură, curăţă apa, monitorizează parametri din bazin şi hrăneşte sturionii. El a fost pus la treabă, pentru a le arăta copiilor prezenţi ce poţi face cu nişte componente lego şi foarte multă pasiune. Micii vizitatori au mai fost atraşi de roboţii desenatori, de imprimantele 3D, dar şi de instrumentele unice de măsurare, prezentate în premieră de Facultatea de Inginerie: maşina de măsurat în coordonate tridimensionale sau instrumentul de măsurare video, care poate oferi informaţii despre obiecte de până la un micron. Nu a fost uitat Bazinul de carene de la Facultatea de Arhitectură Navală, unic în ţară, ce permite studenţilor să vadă fenomenele care au loc în apă şi aer în jurul navei.

Standurile cu chipsuri sănătoase, obţinute prin uscarea în cuptor a feliilor de sfeclă, măr sau dovleac, au fost cele mai aglomerate. Micuţii şi părinţii s-au înfruptat şi s-au declarat încântaţi de faptul că chipsurile pot fi gustoase, dar mai ales bune pentru organism. La fel s-a întâmplat la World of Jelly, unde jeleurile obţinute de specialiştii de la SIA din sucuri de fructe (portocală, măr, piersică şi pepene roşu) şi gelatină au dispărut foarte repede. Tot cei de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor le-au povestit copiilor despre efectul băuturilor dăunătoare asupra dinţilor, dar şi despre cum putem deosebi laptele sau iaurtul falsificat de cel natural.

Peste 100 de persoane au participat la Turul ghidat nocturn, organizat, în premieră, la Galaţi, de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie şi Asociaţia Mila 80, o veritabilă lecţie de istorie, în aer liber, pe Calea Domnească.

Citit 1144 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.