Pe podium la Proiecte de cercetare depuse în acest an

Pe podium la Proiecte de cercetare depuse în acest an
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prezent la Galaţi, la deschiderea cursurilor la Facultatea de Economia şi Administrarea Afacerilor şi la cea de Medicină şi Farmacie, Lucian Georgescu, Ministrul Cercetării, a declarat că anul acesta s-au depus de trei ori mai multe proiecte de cercetare faţă de anul trecut. Iar Universitatea gălăţeană se află în primele trei locuri, raportat la dimensiunile instituţiei de învăţământ.

“La ora actuală, cereri de finanţare, în curs de evaluare sunt la Ministerul Cercetării peste zece mii, iar bugetul alocat e de două miliarde de lei de la bugetul de stat. Nu au fost niciodată atât de multe! Există alte 300 de proiecte pe fonduri cofinanţate, din bani europeni. Rata de finanţare maximă ar fi undeva la 15 la sută, o rată superioară faţă de Uniunea Europeană, unde se finanţează 8-9 la sută. Sper să semnăm câteva proiecte luna aceasta şi să dăm drumul la bani până în decembrie”, a declarat Lucian Georgescu. Tot el a mai spus că Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi se află pe podium, în ceea ce priveşte proiectele depuse anul acesta, raportat la dimensiunea instituţiei şi la valoarea sa.

“Universitatea stă excelent, faţă de anul trecut. I-am îndemnat foarte tare pe colegii mei să intre în competiţii, unde exista idea că rezultatul este deja cunoscut. Avem bio-economie masiv, ştiinţa materialelor IT, proiecte sectoriale - 3,4 proiecte câştigate deja -  parteneriat direct cu Ministerul Cercetării pe un proiect în care este implicată Facultatea de Economia şi Administrarea Afacerilor, proiectul Danubius în care Universitatea e implicată într-un consorţiu de mare valoare, alte 7,8 proiectele complexe, ajunse în faza a doua, cu punctaje foarte bune şi câteva sute pe echipe de tineri cercetători”, a explicat ministrul Cercetării.

Prezent la deschiderea anului universitar de la Galaţi, Georgescu a declarat că Ministerul încearcă să găsească soluţii pentru păstrarea specialiştilor - mai ales a celor de la Medicină - în ţară. “De o lună de zile se aplică scutirea totală de impozit pe venit pentru salariile plătite prin proiecte de cercetare. Rezultă o creştere de 16 la sută netă, ceea ce nu e rău deloc. Mai avem în vedere o ridicare substanţială a salariului, pe proiecte de cercetare, pentru specialişti”, a declarat Lucian Georgescu.                  

Citit 981 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.