Directoarea unei şcoli cere sprijinul Primăriei pentru REDUCEREA CHIULULUI

Directoarea unei şcoli cere sprijinul Primăriei pentru REDUCEREA CHIULULUI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Luminiţa Crăciun, directoarea Şcolii Gimnaziale "Elena Cuza" din Galaţi, instituţie de învăţământ care datează din 1893, ai cărei elevi sunt, în majoritate, de etnie romă, a venit la ultima şedinţă a Consiliului Local pentru a solicita sprijinul autorităţilor, deoarece se confruntă cu problema unui absenteism în masă.

Din  spusele managerului instituţiei, elevii au adunat în medie cam 60 de absenţe per capita la clasele  primare, însă situaţia cea mai gravă e la gimnaziu, unde anul trecut s-au făcut în medie 125 de absenţe de căciulă.

"Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a vă cere ajutorul, ca împreună să salvăm această şcoală şi pe elevii pe care îi păstoreşte. Prima problemă pe care vreau să o semnalez este absenteismul. În anul şcolar trecut, am înregistrat un număr foarte mare de absenţe nemotivate: aproape 8.000 numai la nivel primar, în condiţiile în care, la nivel primar sunt înscrişi 135 de copii. La nivel gimnazial avem peste 7.000 de absenţe, la 56 de copii înscrişi. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca să-i atragem la şcoală. Ne-ar prinde bine ca Primăria să desemneze o persoană care să meargă, împreună cu profesorii, acasă la aceşti elevi care absentează, să le explice că există lege care trebuie respectată şi, eventual, să le dea şi câteva avertismente. Nu vreau să ajungem la amendă neapărat, pentru că majoritatea sunt cazuri sociale şi nu au de unde să plătească. Nevenind la şcoală, au şi de pierdut foarte mult, vor ajunge pe străzi", a precizat directoarea instituţiei.

Aceasta a mai  cerut fonduri pentru reabilitarea unei clădiri care aparţine şcolii, o fostă grădiniţă de pe strada Tecuci nr. 116, unde se pot organiza diferite activităţi, atât educaţionale, cât şi extraşcolare. Acolo ar putea elevii să servească o masă caldă, acesta fiind un motiv întemeiat ca să-i atragă la şcoală.

Primarul promite sprijin

Primarul Ionuţ Pucheanu a promis că se va ocupa de probleme: "O să vedem exact, prin intermediul serviciului nostru de asistenţă socială, care sunt resursele de care dispunem şi cam ce putem face, în limitele cadrului legal, evident. În ceea ce priveşte reabilitarea, corpul de experţi al Primăriei va veni să vadă exact ce poate fi făcut, de ce fonduri ar fi nevoie".

Consilierul local Gheorghe Bugeac, care face parte şi din Consiliul de Administraţie al şcolii, susţine că situaţia este foarte delicată, deoarece este o zonă defavorizată: "Trebuie rezolvată această problemă, pentru că se poate ajunge până acolo că se poate desfiinţa şcoala din 1893. Trebuie neapărat un mediator, ca să se discute cu părinţii acelor copii care absentează. Se simte şi nevoia unei monitorizări video acolo, pentru că paza nu este suficientă".

Oana Iurescu, consilier local PMP, a susţinut că, la rândul său, cunoaşte problemele legate de această  unitate de învăţământ şi susţine că, în principal, fiind vorba de populaţie romă, unul dintre motivele absenteismului masiv e faptul că fetele se mărită la 11-12 ani.

Citit 4284 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2017 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.