BURSE germane pentru studenţi, doctoranzi şi cercetători

BURSE germane pentru studenţi, doctoranzi şi cercetători
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vreţi să studiaţi în străinătate? DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst/ Serviciul German de Schimb Academic) oferă, pentru anul academic 2018-2019, stagii de practică, programe de masterat, stagii de cercetare în cadrul programelor de doctorat, burse postdoctorale, precum şi schimburi de experiență în Germania. Domeniile sunt diferite, de la agricultură, silvicultură şi inginerie, până la artă, muzică, film şi arhitectură.

Pentru că e necesară cunoaşterea limbii, DAAD finanţează cursuri de limbă şi cursuri de limbaj de specialitate şi civilizaţie germană, însă studiile se pot face şi în limba engleză.

Pentru cursuri de masterat de 1 - 2 ani sau stagii de specializare de 10 luni, în limba engleză sau germană, pot aplica absolvenţi/ studenţi în an terminal. La cursuri de 1-6 luni în cadrul unei universităţi sau institut de cercetare sau pentru un stagiu de doctorat integral pot aplica absolvenţi, doctoranzi, tineri cercetători, dacă fac dovada unor rezultate academice remarcabile şi a unui un plan de cercetare convingător. Profesorii pot alege schimburi de experienţă de 1-3 luni, în cadrul unei universităţi din Germania.

În funcţie de program, bursa porneşte de la 650 de euro (studenţi) până la 1.000 de euro lunar (doctoranzi), dar poate ajunge şi la 2.150 de euro (profesori).

Pentru a candida la o bursă de cercetare pentru doctoranzi şi tineri cercetători, aveţi nevoie de un accept de îndrumare sau de o invitaţie din partea unui cadru didactic din Germania. În plus, trebuie să faceţi dovada unor teste de limbă.

Procesul de aplicare se face on-line, prin intermediul portalului DAAD, dar şi prin poştă. Accesul la portal e permis cu şase săptămâni înainte de termenul-limită de depunere a dosarului (noiembrie-decembrie 2017). În România are loc, de regulă în decembrie, o preselecţie/ evaluare preliminară a dosarelor primite, de către o comisie mixtă româno-germană. Selecţia finală este realizată la Bonn, în luna martie, de către o comisie formată din cadre universitare din Germania şi colaboratori ai Centralei DAAD.

Serviciul German de Schimb Academic este cea mai mare organizaţie pe plan mondial care sprijină schimbul internaţional de studenţi şi cercetători. Alte informaţii puteţi afla pe site-ul www.daad.ro.

Citit 2131 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2017 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.