Câini comunitari omorâţi cu Furadan

Câini comunitari omorâţi cu Furadan
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

La Şendreni, comună aflată la doar o aruncătură de băţ de Galaţi, unde sute de gălăţeni şi-au ridicat case pentru a evada dintre betoane, unii dintre localnici au trecut la metode barbare pentru a scăpa de câinii fără stăpân care au împânzit comuna: îi omoară cu Furadan.

Un astfel de caz, care i-a scandalizat pe iubitorii de animale, ne-a fost adus la cunoştinţă de către Oana Tat, o tânără care locuieşte în Şendreni, angrenată în acţiuni de voluntariat pentru protecţia animalelor. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, tânăra s-a trezit în faţa porţii cu unul dintre câinii pe care îi hrănea mort, iar un altul, pe care îl sterilizase şi căruia îi implantase microcip, dispărut. Oana Tat a sesizat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), ai cărei reprezentanţi au prelevat probe din conţinutul stomacal al câinelui şi au constatat că animalul fusese omorât cu Carbofuran (Furadan), substanţă extrem de toxică şi nocivă. "Este o substanţă foarte periculoasă, iar comercializarea ei este interzisă. Mă simt ameninţată. Dincolo de uciderea câinilor, este o otravă foarte periculoasă, care mi-a fost pusă în faţa porţii. Este o ameninţare directă, cred eu (...) Eu sunt implicată în acţiuni de voluntariat, de sterilizare şi adopţie a animalelor fără stăpân. Sunt însă responsabilă, nu sunt genul de om care să adune câinii în faţa porţii. Să omorâm animalele nu este o soluţie, ci un act ilegal şi de o cruzime fără margini. Autorităţile locale trebuie să ia măsuri, căci gestionarea câinilor fără stăpân cade în sarcina lor", spune Oana Tat.

Vinovatul riscă până la un an de închisoare

Cazul a ajuns şi în atenţia Poliţiei, care a deschis un dosar penal, "pentru uciderea animalelor cu intenţie, fără drept", iar cel care va fi găsit vinovat riscă de la trei luni la un an de închisoare sau amendă. Informaţia ne-a fost confirmată de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, care au precizat că ancheta este în curs.

"Ne preocupă problema, dar nu avem soluţie"

Contactat telefonic, primarul comunei Şendreni, Paul Cristea, ne-a declarat că, deocamdată, nu are o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Asta deoarece, spune alesul, medicul veterinar din Smârdan, cu care autorităţile au încheiat un contract pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu mai doreşte să se implice în astfel de activităţi, care presupun aplicarea legii, deci şi eutanasierea unora dintre patrupede, întrucât, spune primarul, câteva ONG-uri i-au ameninţat familia. Alesul spune că o altă variantă luată în calcul a fost asocietea cu municipiul Galaţi şi alte comune limitrofe, în cadrul unei asociaţii de dezvoltare, pentru construirea unui padoc, însă nu s-a făcut ceva concret în acest sens. "Ne preocupă această problemă. Reprezintă o prioritate pentru mine şi Consiliul Local, dar, în acest moment, nu avem o soluţie viabilă (...) Sunt foarte mulţi câini. Din păcate, unii cetăţeni îi hrănesc în faţa porţii (...) Vrem să acţionăm pentru rezolvarea acestei probleme, dar doar cu forme legale", ne-a declarat primarul Paul Cristea.

Citit 19032 ori Ultima modificare Vineri, 29 Decembrie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.