UPDATE Mihai Tudose și-a dat demisia din funcția de prim-ministru! PSD provoacă o nouă criză politică majoră

UPDATE Mihai Tudose și-a dat demisia din funcția de prim-ministru! PSD provoacă o nouă criză politică majoră
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE Biroul de Presă al Guvernului anunță că premierul și-a înaintat demisia:

„Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens. Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis,  va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, a comunicat, la ora 23,30, Biroul de Presă al Executivului.

....................................

UPDATE Dragnea, după demisia lui Tudose: Se pare că am mână proastă, nu voi mai face propunere de premier

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că, mâine, Comitetul Executiv Național al partidului se va întruni din nou, pentru a propune un înlocuitor pentru Mihai Tudose. „Se pare că eu am mână foarte proastă, nu numai în ceea ce privește numirile de premier, mai sunt cel puțin zece cazuri în ultimii ani. Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce privește posibilitatea ca președintele Iohannis să nu mai numească un premier de la PSD, Dragnea a spus: „Trebuie sa fiu realist și corect și să spun că sunt convins că Iohannis nu e fericit de situația în care am ajuns, dar cred că Iohannis, așa cum a arătat până acum, va respecta Constituția și va ține cont de o majoritate pe care noi o vom face”, a afirmat șeful PSD.

...................................

După o ședință extrem de tensionată a Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD , care a durat mai bine de cinci ore, Mihai Tudose a anunțat că își dă demisia din funcția de prim-ministru. Asta în condițiile în care majoritatea membrilor CEx au votat pentru retragerea sprijinului politic al premierului încă în funcție.

„Partidul a decis, e nevoie de un alt Guvern cu altă abordare, tot timpul e loc de mai bine. Nu am dorit să rup partidul. Poate am şi eu vina mea, CEx m-a numit, CEx a spus că e loc de mai bine. Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, mai multe spitale, dar nu am închis anul prost. Nu voi asigura interimatul. Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile de acolo (...) Plec cu fruntea sus”, a declarat Mihai Tudose.

Șeful Executivului a precizat că își va depune demisia în această seară sau mâine dimineață. PSD provoacă astfel o nouă criză politică majoră în România, în condițiile în care își decapitează propriul Guvern în mai puțin de un an.

Liviu Dragnea ajunge, din nou, la mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă șeful statului refuză numirea unui premier cerut de către PSD, lucrurile se complică. Şeful statului ar putea propune un alt nume pentru funcţia de prim-ministru. El ar urma să fie refuzat de Parlament, pentru că cei din PSD şi ALDE au în continuare majoritate. Preşedintele ar putea merge mai departe cu o nouă propunere de premier, care, dacă va fi din nou respinsă de către parlamentari, va duce la alegeri anticipate.

Citit 2912 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2018 08:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.