Zăpadă portocalie în Galaţi! Explicaţia specialiştilor pentru straniul fenomen

Zăpadă portocalie în Galaţi! Explicaţia specialiştilor pentru straniul fenomen
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ninsoarea din ultimele ore a adus şi în Galaţi apariţia unui fenomen neobişnuit, zăpadă portocalie. Fenomenul apăruse la sud de ţara noastră şi a fost explicat de meteorologul Gabriela Băncilă, care nu se aştepta ca acesta să se propage şi pe teritoriul României. În esenţă, este vorba de praf saharian, adus de un ciclon care se formează în zona bazinului mediteraneean.

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol.

Foarte probabil, și la sud de țara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentrații mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, a spus Gabriela Băncilă.

Nuanţa de portocaliu din zăpada de la noi era anticipată de metereologul citat, care preciza, joi, că, dacă ar fi fost concentraţii mai ridicate de praf saharian în aer, ar fi fost vorba chiar de zăpadă roşie. „Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună în noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă”, preciza meteorologul Gabriela Băncilă ieri, înaintea acestul val de ninsoare.

Citit 17155 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2018 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.