SCANDAL | Directorul Căldăraru, contestat de un angajat al Muzeului de Istorie: Să nu mai fim conduşi de securişti!

SCANDAL | Directorul Căldăraru, contestat de un angajat al Muzeului de Istorie: Să nu mai fim conduşi de securişti!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Semnarea înţelegerii de cooperare între municipiile Galaţi şi Cahul, eveniment care a avut loc la Muzeul de Istorie, a fost marcată de un scandal. Marian Scripnic, restaurator în cadrul instituţiei muzeale, susţinut de câţiva cetăţeni la fel de vocali, a cerut ca directorul Cristian Căldăraru să fie dat afară, pe motiv că a fost turnător la Securitate. Încercările autorităţilor de a calma situaţia n-au făcut decât să pună paie pe foc, totul sub ochii jenaţi ai oaspeţilor din Cahul, care se aşteptau să participe la un eveniment solemn.

"Această adunare nu este binevenită pentru că directorul Muzeului a fost turnător la Securitate! Nu are ce căuta aici un securist sau un turnător!", au fost acuzaţiile care au tulburat începerea momentului festiv de semnare a înţelegerii de cooperare dintre Galaţi şi Cahul. "De ce vreţi să stricaţi un eveniment atât de frumos!", l-a întrebat primarul Ionuţ Pucheanu. "Ce eveniment? Cu securiştii?", a replicat bărbatul, care avea la gât legitimaţia cu numele, Marian Scripnic, şi calitatea de angajat al Muzeului. Nu era singur, ci însoţit de alţi câţiva gălăţeni, care vociferau alături de el: "Feciorul meu a plecat din ţară din cauza acestor securişti!" - "Statul paralel este aici!" - "Când a fost votată Legea lustraţiei, PSD n-a fost în sală! Nici PNL!".

În vreme ce directorul Cristian Căldăraru tăcea, primarul a încercat să aplaneze situaţia: "Uitaţi, domnul director face un pas în spate, şi prezentaţi evenimentul. Fiţi gazdă!". Replica a venit, dar nu din partea lui Scripnic, ci a unuia dintre însoţitorii săi: "Acum doi ani, în Grădina Publică, în campanie, m-aţi făcut pe mine comunist! Eu n-am fost membru de partid! Dumneavoastră aţi minţit atunci!". "Eu cred că sunteţi agent subversiv al Rusiei, să stricaţi un astfel de eveniment", a replicat Pucheanu.

Primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, şi consilierele PMP Oana Iurescu şi Nicoleta Badiu, iniţiatoarele hotărârii privind înţelegerea de cooperare, au încercat să calmeze situaţia. La fel şi viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman: "Avem musafiri! E mojicie să facem chestia asta de faţă cu ei".

"Niciun lucru frumos nu se face uşor"

Până la urmă, documentele au fost semnate, chiar dacă Scripnic a întrerupt de mai multe ori evenimentul. În numele municipalităţii gălăţene, primarul Ionuţ Pucheanu şi-a cerut scuze pentru incident, dar a găsit şi explicaţii: "Niciun lucru frumos nu se face uşor. Noi suntem cumva obişnuiţi, în istoria noastră comună au fost destui care s-au opus bunului mers".

La finalul evenimentului, când poliţiştii şi jandarmii şi-au făcut apariţia, Marian Scripnic ne-a declarat că de nouă ani lucrează ca restaurator la Muzeul de Istorie şi că a depus petiţii la Consiliul Judeţean Galaţi şi la Agenţia Naţională de Integritate, prin care a arătat că pe numele directorului Căldăraru există o decizie CNSAS de colaborator al Securităţii: "Scopul meu este să nu mai fim conduşi de securişti! Da, a fost un moment potrivit acum, pentru că au venit şi prefectul, şi primarul".

Ce spune Cristian Căldăraru

"Din păcate, într-o astfel de zi, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, un salariat al muzeului a găsit de cuviinţă să facă circ. Problemele pe care el le ridică nu contest că ar fi reale", a explicat Căldăraru. Managerul susţine că a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de colaborator al Securităţii.

"Am avut de-a face cu fosta Securitate. În 1977, aveam 22 de ani, eram pedagog la Liceul Metalurgic şi pe una dintre băncile din şcoală erau desenate zvastici. Am fost chemat să dau explicaţii. Şi de acolo a început întreaga poveste cu Securitatea. Am semnat un angajament, am primit un nume. Călugăru mi s-a spus. De fiecare dată, spuneam că n-am auzit ca X şi Y să fi vorbit împotriva partidului sau împotriva ordinii sociale de atunci", a declarat directorul Muzeului de Istorie.

Citit 7680 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.