SCANDAL | Directorul Căldăraru, contestat de un angajat al Muzeului de Istorie: Să nu mai fim conduşi de securişti!

SCANDAL | Directorul Căldăraru, contestat de un angajat al Muzeului de Istorie: Să nu mai fim conduşi de securişti!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Semnarea înţelegerii de cooperare între municipiile Galaţi şi Cahul, eveniment care a avut loc la Muzeul de Istorie, a fost marcată de un scandal. Marian Scripnic, restaurator în cadrul instituţiei muzeale, susţinut de câţiva cetăţeni la fel de vocali, a cerut ca directorul Cristian Căldăraru să fie dat afară, pe motiv că a fost turnător la Securitate. Încercările autorităţilor de a calma situaţia n-au făcut decât să pună paie pe foc, totul sub ochii jenaţi ai oaspeţilor din Cahul, care se aşteptau să participe la un eveniment solemn.

"Această adunare nu este binevenită pentru că directorul Muzeului a fost turnător la Securitate! Nu are ce căuta aici un securist sau un turnător!", au fost acuzaţiile care au tulburat începerea momentului festiv de semnare a înţelegerii de cooperare dintre Galaţi şi Cahul. "De ce vreţi să stricaţi un eveniment atât de frumos!", l-a întrebat primarul Ionuţ Pucheanu. "Ce eveniment? Cu securiştii?", a replicat bărbatul, care avea la gât legitimaţia cu numele, Marian Scripnic, şi calitatea de angajat al Muzeului. Nu era singur, ci însoţit de alţi câţiva gălăţeni, care vociferau alături de el: "Feciorul meu a plecat din ţară din cauza acestor securişti!" - "Statul paralel este aici!" - "Când a fost votată Legea lustraţiei, PSD n-a fost în sală! Nici PNL!".

În vreme ce directorul Cristian Căldăraru tăcea, primarul a încercat să aplaneze situaţia: "Uitaţi, domnul director face un pas în spate, şi prezentaţi evenimentul. Fiţi gazdă!". Replica a venit, dar nu din partea lui Scripnic, ci a unuia dintre însoţitorii săi: "Acum doi ani, în Grădina Publică, în campanie, m-aţi făcut pe mine comunist! Eu n-am fost membru de partid! Dumneavoastră aţi minţit atunci!". "Eu cred că sunteţi agent subversiv al Rusiei, să stricaţi un astfel de eveniment", a replicat Pucheanu.

Primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, şi consilierele PMP Oana Iurescu şi Nicoleta Badiu, iniţiatoarele hotărârii privind înţelegerea de cooperare, au încercat să calmeze situaţia. La fel şi viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman: "Avem musafiri! E mojicie să facem chestia asta de faţă cu ei".

"Niciun lucru frumos nu se face uşor"

Până la urmă, documentele au fost semnate, chiar dacă Scripnic a întrerupt de mai multe ori evenimentul. În numele municipalităţii gălăţene, primarul Ionuţ Pucheanu şi-a cerut scuze pentru incident, dar a găsit şi explicaţii: "Niciun lucru frumos nu se face uşor. Noi suntem cumva obişnuiţi, în istoria noastră comună au fost destui care s-au opus bunului mers".

La finalul evenimentului, când poliţiştii şi jandarmii şi-au făcut apariţia, Marian Scripnic ne-a declarat că de nouă ani lucrează ca restaurator la Muzeul de Istorie şi că a depus petiţii la Consiliul Judeţean Galaţi şi la Agenţia Naţională de Integritate, prin care a arătat că pe numele directorului Căldăraru există o decizie CNSAS de colaborator al Securităţii: "Scopul meu este să nu mai fim conduşi de securişti! Da, a fost un moment potrivit acum, pentru că au venit şi prefectul, şi primarul".

Ce spune Cristian Căldăraru

"Din păcate, într-o astfel de zi, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, un salariat al muzeului a găsit de cuviinţă să facă circ. Problemele pe care el le ridică nu contest că ar fi reale", a explicat Căldăraru. Managerul susţine că a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de colaborator al Securităţii.

"Am avut de-a face cu fosta Securitate. În 1977, aveam 22 de ani, eram pedagog la Liceul Metalurgic şi pe una dintre băncile din şcoală erau desenate zvastici. Am fost chemat să dau explicaţii. Şi de acolo a început întreaga poveste cu Securitatea. Am semnat un angajament, am primit un nume. Călugăru mi s-a spus. De fiecare dată, spuneam că n-am auzit ca X şi Y să fi vorbit împotriva partidului sau împotriva ordinii sociale de atunci", a declarat directorul Muzeului de Istorie.

Citit 7221 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:32

22 comentarii

 • postat de Georgel
  Luni, 02 Aprilie 2018 09:31
  95.76.33.***
  Muzeul de istorie din Galați are deja o tradiție în a promova, după 1989, colaboratori ai fostei Securități în fruntea instituției. Din acest motiv muzeul gălățean a fost tot timpul codașul muzeelor României în promovarea istoriei de aur a urbei și a adevăratei sale măreții din perioada antecomunistă.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Traian
  Vineri, 30 Martie 2018 07:52
  188.24.200.***
  Rusine si pentru cei care sustin si mentin securistii in functii.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Un roman de dreapta
  Joi, 29 Martie 2018 10:28
  109.166.134.***
  hahaha lupta pe functii intre marxistii noi #resist si aia vechi!asta tinerelu s-a nascut prea tarziu si n-a apucat sa semneze cu securitatea.daca era de seama lui Caldararu,sigur ar fi facut-o la cat de propagandist e.si sigur ar fi facut mult mai mult rau decat Caldararu la ce agresiv e!leftard-ul se da patriot dar dovedeste o lipsa crasa de respect pentru instoria Romaniei Mari,facuta de ROMANII DE DREAPTA!Basarabia e Romania!jos comunistii vechi si noi!
  12
  8
  Raportează
 • postat de Damian
  Miercuri, 28 Martie 2018 22:27
  5.13.135.***
  Dacă-i născut în 1955 va avea vârsta de pensie în 2020. Mai are până la vârsta de pensionare.
  S-a schimbat legea de pensionare pentru muzeografi? Nu știu. Posibil...

  Sunt alți directori prin instituțiile gălățene...sinecuriști pensionari ai PSD-ului.
  Nu vârsta contează, contează competența! Meritocrația.
  Poate că, fiind vorba de funcții publice, plătite de la buget, ar trebui să-i știm și noi. O listă, ceva?
  Pe unii, poate-i recomandă calitățile profesionale, manageriale, să lucreze după pensie.
  Dar pe mulți alții?!?

  Fiecare persoană trebuie judecată individual și nu la paușal.
  Există vreo persoană care a avut de suferit din cauză ”turnătoriilor” făcute de către domnul Căldăraru? Să iasă și să spună.
  Știe cineva cum se racolau ”turnătorii” din rândul studenților?

  În fine, domnul contestatar, protestatar, revoluționar sau cum se intitulează dumnealui, cred că trebuia să-și găsească momentul de glorie cu o zi înainte sau cu o zi după acest eveniment excepțional în istoria neamului, Centenarul Unirii cu Basarabia.
  Un discurs scris, prezentat la o televiziune ori la o manifestație de protest a tuturor angajaților de la muzeu, i-ar fi adus coerență în exprimare și acuratețe gramaticală. Și, mai multă simpatie.
  11
  11
  Raportează
 • postat de Hastag Numairezist
  Miercuri, 28 Martie 2018 09:32
  82.137.10.***
  Cu astfel de recomandari, cum i se fac lui Caldararu, a fost distrusa Romania. Dati-i inainte, baieti! Mai e nitel si va desavarsiti opera.
  10
  16
  Raportează
 • postat de Statul ar trebui sa-i intrebe ori pensie ori salariu
  Miercuri, 28 Martie 2018 07:21
  188.24.201.***
  Trebuia sa iasa la pensie demult timp dar plictiseala de acasa nu se compara cu cea de la muzeu oleaca de pensie de acolo ,oleaca de salariu de dincolo , ca de , statul asta paralel a uitat sa spuna ,,Daca vrei sa muncesti da pensia statului inapoi ,daca esti la pensie ramai acolo , nu bei lapte de la doua tite,, si nu e singurul pensionar din oras care ocupa locuri de munca altora mai tineri ca ei si apoi se duc si iau abonamente cu pret redus ptr transportul in comun
  8
  21
  Raportează
 • postat de Legea pensiilor
  Miercuri, 28 Martie 2018 05:24
  86.124.202.***
  Daca este nascut in 1955 ("În 1977, aveam 22 de ani") va putea iesi la pensie in anul 2020 la varsta de 65 ani.
  2
  16
  Raportează
 • postat de Patriotul gălățean
  Miercuri, 28 Martie 2018 00:43
  86.122.130.***
  @procesomanu/@Galatean
  @Teutonul
  @Tudor
  Voi n-ați înțeles nimic!
  Nu contestă nimeni faptul că dl Căldăraru nu este un bun manager.
  Ceea ce se vrea aflat este ADEVĂRUL și faptul că anumite instituții publice sau conducătorii lor, nu-și fac treaba!
  Oamenii aceștia au adus la cunoștința unor instituții din țară și din Galați despre faptele directorului Muzeului de Istorie, dar nu au fost ascultați, au fost ignorați.. așa cum de fapt procedează Ciuma Roșie de mult timp. Ignoră democrația! De asta s-a ajuns aici, acum, la această manifestație din păcate.. pentru că probabil le-a ajuns cuțitul la os acelor oameni care doreau să se facă dreptate.
  Legea lustrației trebuia să fie votată de mult, dar securiștii care ne reprezintă prin Parlament și acum chiar, s-au opus cu desăvârșire. Țara asta merită să fie condusă totuși de oameni CINSTIȚI.
  6
  22
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Marți, 27 Martie 2018 22:39
  188.24.205.***
  ESTE UN MOMENTcand oricat de buni ne-am crede,trebuie sa ne retragem,dupa lasarea cortinei...DOMNULE PROF.CALDARARU,oricum varsta va recomanda pentru pensie,de ceva ani...Sanatate si numai bine la toata lumea!!!
  11
  47
  Raportează
 • postat de cogh
  Marți, 27 Martie 2018 22:28
  5.13.134.***
  Îl contestă un angajat?Nu, dragilor, il contestă un întreg oraș.Chiar și cei din partidul lui.Vezi nota care a luat-o de la Bacalbașa.Plus că a ieșit la pensie de ceva timp.Cine îl mai ține acolo?
  13
  49
  Raportează
 • postat de Dana
  Marți, 27 Martie 2018 21:50
  100.117.19.***
  Daca domnul C. Caldararu a colaborat cu Securitatea inainte de 1989, atunci ar face bine sa se retraga din functia de director al Muzeului de Istorie, pentru a putea da istoriei insasi sansa de a se schimba.

  Istoria are un Memorial al Durerii si nu putem crea un viitor mai bun daca nu facem corectiile care se impun, prezentului.

  Oaspetii din Cahul sper ca vor intelege, ca toate au un sens.
  8
  50
  Raportează
 • postat de ion
  Marți, 27 Martie 2018 20:05
  82.137.11.***
  Cat timp avem oameni care lupta pentru un ideal, mai avem o speranta. Probabil angajatului ii era usor sa stea cu capul plecat si sa "lucreze" pentru o persoana care declara ca a făcut politie polititica, dar a preferat sa ridice glasul si sa ne spele si noua rusinea de a accepta intr-o asemenea functie de reprezentare o persoana compromisa. Dreptatea si adevărul nu au nevoie de un cadru special de prezentare, orice prilej este oportun. Felicitări pentru curaj, desi la 28 de ani dupa căderea comunismului ar fi trebuit sa nu ne aflam in aceasta situatie.
  11
  43
  Raportează
 • postat de Coja Andrei
  Marți, 27 Martie 2018 19:37
  213.233.85.***
  Făcând o radiografie a activității celor două părți implicate în scandal, vom vedea o activitate demnă de tot respectul a dl. Căldăraru care si- a lăsat amprenta asupra muzeografiei galatene, prin toate proiectele inițiate si coordonate. În contrapartidă un tânăr #rezist vizibil doar la manifestările antisociale si care daca nu era foarte bine susținut de alte elemente antisociale putea să-si exprime frustrările în alte împrejurări. Si ieri a fost eveniment la Muzeu. De ce nu a manifestat ieri? Trebuia să umbrească măreția evenimentului de astăzi. Se plângea de un salariu mic. De ce nu pleacă la un salariu mai mare? Alta întrebare. Ce a făcut în cei 9 ani pentru acesta salariu? Nimic. Asta o spun si calificativele evaluărilor profesionale.
  35
  23
  Raportează
 • postat de Magda
  Marți, 27 Martie 2018 18:58
  100.117.19.***
  ADEVARUL nu strica ceva, vreodata !!
  Cei care se prefac ca nu il cunosc sau nu il vad, au micimea sufleteasca.

  Cat timp acceptam sa ne mai prefacem ?

  Daca directorul muzeului spune sincer:

  "Am avut de-a face cu fosta Securitate. În 1977, aveam 22 de ani, eram pedagog la Liceul Metalurgic şi pe una dintre băncile din şcoală erau desenate zvastici. Am fost chemat să dau explicaţii. Şi de acolo a început întreaga poveste cu Securitatea. Am semnat un angajament, am primit un nume. Călugăru mi s-a spus. De fiecare dată, spuneam că n-am auzit ca X şi Y să fi vorbit împotriva partidului sau împotriva ordinii sociale de atunci", si susţine că a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de colaborator al Securităţii.

  .... de ce dorim sa vedem ca lucrurile sunt OK ??

  Va plac vinovatii fara vina ?? Iisus a fost unul dintre ei.

  Poate domnul director, cu demnitate, se va retrage din functie si va acorda sprijinul altui profesionist, pe care il va consilia.

  Trecutul nu poate fi sters sau uitat, dar poate fi indreptat prezentul pentru viitor.
  12
  50
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 27 Martie 2018 18:39
  109.166.131.***
  Ar trebui să-i fie rușine angajatului muzeului pentru iesirea avută astazi, cu atat mai mult cu cât nu reprezintă un model pentru nimeni. Cred că mai mult îl vedeți in față la Prefectura cu #rezist decat "restaurand" obiecte muzeale.
  Păcat că dl. Căldăraru a fost denigrat pentru că indiferent de trecutul dumnealui, ceea ce a făcut la muzeu în anii de când îl coordonează demonstrează net calitățile lui de manager și om de cultură. Iar astăzi a arătat că libertatea de exprimare a unui cvasi-necunoscut publicului larg, pregătit să facă scandal alături de alți obscuri pe care nu-i cunoaște nimeni din Galați (cu excepția familiilor), nu are de ce să fie cenzurată.
  Specimene de genul ăsta care să strice evenimente, care să blameze o pagină de istorie cu frustrări personale ar trebui să rămână alături de protestatarii veșnici din fața palatului administrativ.
  Și apropos, dl. Căldăraru chiar este un profesionist recomandat de cultură și nu de politic.
  56
  33
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Marți, 27 Martie 2018 18:19
  109.166.138.***
  Extraordinar de inteligentă treabă!
  Când se împlinesc 100 de ani de la unirea cu Basarabia, avem vizita și semnarea unui acord important pentru gălățeni.
  Apare un apărător al istoriei și urlă cât îl țin bojocii că nu știu cine e securist.
  Așa se întâmplă când te stăpânește ura, când ești orbit de prostii care ți-au spălat creierul. Mai are și haștag cu rezist.
  Deci vendeta cu șeful lui e mai importantă ca interesele unei întregi comunități.
  Jalnic!
  53
  33
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 27 Martie 2018 16:56
  109.166.135.***
  Asta vrea sa ajunga el directorul muzeului.
  55
  23
  Raportează
 • postat de procesomanu
  Marți, 27 Martie 2018 16:47
  109.166.135.***
  E un provocator care gaseste fel si fel de motive sa faca scandal si sa se certe cu lumea.
  55
  28
  Raportează
 • postat de Loredana
  Marți, 27 Martie 2018 16:00
  85.186.98.***
  cred ca daca se facea un scandal de genul asta in fata unei delegatii din UE, individul era considerat un element antisocial. Asa, il ridicam in slavi eroice. Rusine
  46
  28
  Raportează
 • postat de Andrei
  Marți, 27 Martie 2018 15:54
  5.2.205.***
  Domnul Caldararu se apropie de 70 de ani. De ce nu iese la pensie? Cultura are nevoie de oameni proaspeti, vioi care ii doresc binele.
  14
  65
  Raportează
 • postat de Alin
  Marți, 27 Martie 2018 15:34
  90.95.184.***
  " Problemele pe care el le ridică nu contest că ar fi reale ".. Ce vrea sa zica aici ? E cam ambigua afirmatia asta ..
  7
  40
  Raportează
 • postat de Aad
  Marți, 27 Martie 2018 15:22
  70.25.40.***
  Da, haideti sa tacem ca avem oaspeti.... Dar pana a veni oaspetii nu intereseaza pe nimeni ca in posturi bugetare sunt numiti tot felul de pitifelnici si lingai de partid (sinecura, nu?). Fara a se pricepe cat de cat la administratie sau sa fie macar un specialist in domeniu, sunt numiti astfel sute de incompetenti doar pentru ca au pile sau sunt "yesman"-ii unor partide. Si uite unde se afla Romania....
  17
  72
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.