UPDATE Şofer arestat după ce a cerut mită de 9.000 de euro pentru a interveni într-un dosar penal

UPDATE Şofer arestat după ce a cerut mită de 9.000 de euro pentru a interveni într-un dosar penal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şoferul, poliţistul de frontieră şi DNA-ul *

A fost arestat Marian Valentin Leopa, transportatorul care a pretins că are influenţă asupra magistraţilor şi a promis unei persoane aflate după gratii că-i poate obţine libertatea.

Potrivit procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul Teritorial Galaţi, Gheorghe Ivan, Leopa a primit marţi seară mandatul de arestare preventivă pentru 29 de zile, împotriva căruia a declarat deja recurs.

Calea de atac se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din cauza gradului ofiţerului Poliţiei de Frontieră, Ion Melinte, care a atras competenţa Curţii de Apel, acolo unde aseară s-a judecat cazul.

Un şofer care face curse în afara ţării, împreună cu un poliţist de frontieră au picat în plasa unui flagrant de luare de mită, astfel că, ieri, cel dintâi a fost dus pentru arestare, iar cel de-al doilea, care este cercetat pentru complicitate la această infracţiune, a rămas în libertate.

Potrivit comunicatului emis de cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), urmărirea penală este în plină desfăşurare vizavi de „inculpatul Marian Valentin Leopa şi învinuitul Ion Melinte, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi”.

Primul este cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, al doilea s-a băgat în toată această „afacere” doar cu un sfat, dar a ajuns în aceeaşi oală.

25.000 de euro şi o „filieră” cam lungă

Printr-un intermediar, un individ plecat în Italia i-a cerut lui Leopa să-l scoată dintr-un dosar penal. Pentru asta, şoferul Leopa a pretins 25.000 de euro şi în schimbul acestei sumei urma să intervină pe lângă un procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Procurorul ar fi trebuit  la rândul lui să facă demersuri în instanţă ca să-l scoată pe individ (denunţătorul de acum) din dosarul cu pricina.

Procurorii DNA spun că din suma pretinsă, Leonte ar fi primit doar 400 de euro şi obiecte în valoare de 600 de euro.

„Ulterior, denunţătorul a constatat că pe numele său fusese emis un mandat european de arestare, în baza căruia a fost extrădat din Italia şi încarcerat în România”, mai arată anchetatorii, parcă spre a ne da motivul denunţului.

Flagrantul s-a făcut într-un birou notarial

Anul acesta, pe 22 iulie, Leopa i-a cerut din nou aceluiaşi individ, care acum este arestat, 9.000 de euro, pretinzând că îi va putea determina pe judecători să-i revoce măsura arestării şi să-i dea o pedeapsă cu suspendare.

Pe 8 august, Leopa a fost prins într-un cabinet notarial după ce a primit printr-un intermediar 5.000 de euro, o parte din banii ceruţi.

De ce în biroul unui notar? Pentru că poliţistul de frontieră Ion Melinte l-a învăţat să mascheze primirea unei sume ilicite printr-un contract de împrumut.

Leonte s-a conformat, numai că după ce au semnat contractul şi s-au dat banii, au năvălit peste ei procurorii gălăţeni Anticorupţie, reţinându-l pe Leopa.

Acesta este motivul pentru care Melinte este acum cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, dar şi pentru care nu s-a cerut arestarea lui.

Citit 1264 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.