PROTEST al sindicatelor din penitenciare

PROTEST al sindicatelor din penitenciare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 300 de sindicalişti vor protesta, miercuri, 3 octombrie 2018, în faţa Ministerului Justiţiei, faţă de "indolenţa şi incompetenţa" ministrului Tudorel Toader (foto), anunță Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Angajaţii din penitenciare cer condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale pe funcţii, eliminarea discriminărilor salariale şi aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare. Ei spun că, dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vor continua acţiunile în instanţele civile şi penale împotriva ministrului Justiţiei şi vor recurge la blocarea activităţii penitenciarelor.

Reprezentanții FSANP au anunțat că cei peste 300 de sindicaliști vor protesta începând cu ora 12,00, după ce, de la ora 9,30, se vor întâlni la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a se organiza şi a-i cere demisia directorului general Marian Dobrică.

La protest, vor participa membri din cele 32 de sindicate afiliate la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi sindicalişti din Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, în prealabil fiind cerută o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei pentru a discuta nemulţumirile angajaţilor din penitenciare.

Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis, în urmă cu un an, standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de un an permisă de lege, relatează Digi 24. "Chiar directorul general al ANP, Marian Dobrică, este ilegal împuternicit de patru luni", afirmă sindicaliştii.

Sindicatele mai cer eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii-cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, începând cu octombrie 2018, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, "încetarea abuzului asupra pensionarilor - eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30 la sută, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor", precum şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

Citit 972 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.